Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bastiaans in Estoril om onduidelijke reden gediskwalificeerd

Datum nieuwsfeit: 07-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSINFORMATIE KROON RACING

Bastiaans bestolen door wedstrijdleiding

Estoril, Portugal, 7 november 1999 - Nadat hij zaterdag als gastrijder de race voor het Belgisch kampioenschap Renault Mégane domineerde, was Phil Bastiaans zondag ook tijdens de Europese Renault Mégane finales absoluut de snelste. In het Portugese Estoril won Bastiaans beide wedstrijden. Toch was de feestvreugde van korte duur aangezien de (Franse) wedstrijdleiding Bastiaans om onverklaarbare redenen diskwalificeerde en de zege overhandigde aan de Fransman Frederique Gabbillon.

Phil Bastiaans startte de eerste van de twee Europese finaleraces vanaf de derde plek. De Limburger begon de race uitstekend. In de derde bocht pakte hij de leiding, die hij vervolgens niet meer uit handen gaf. Met drie seconden voorsprong kwam hij over de streep. Door zijn overwinning mocht Bastiaans de tweede finalerace vanaf pole position starten. Hij had een van zijn bekende bliksemstarts en reed uiteindelijk de concurrentie op meer dan zeven seconden achterstand.

De vreugde in het Nederlandse kamp en in het bijzonder bij Kroon Racing was groot. De Nederlandse coureurs hadden het hele weekend uitstekend gepresteerd en de Europese titel van Bastiaans was een fraaie illustratie van het hoge niveau van de Nederlandse Marlboro Renault Mégane Trophy. Maar als snel sloeg de feeststemming om in verbijstering en woede. De Franse wedstrijdleiding besloot Bastiaans te straffen voor een valse start die door niemand was gezien. Er werd wat gerommeld met strafseconden en uiteindelijk werd de overwinning toegewezen aan de Franse Mégane kampioen Gabbillon. Voor Bastiaans restte niets anders dan de derde plaats.

De anders zo rustige Kroon Racer was woedend: "Ik was dit weekend de snelste. Dat heeft iedereen kunnen zien. De wedstrijden waren zoals altijd tijdens dit soort weekenden enorm hectisch. Een grote duw- en rampartij. Door de ervaring die ik het opgedaan in het Europees kampioenschap Renault Clio was ik in staat alle aanvallen te weerstaan en kon ik na de eerste paar ronden telkens mijn eigen race rijden. Het verhaal van die valse start is volledige onzin. Iedereen die mij de laatste jaren heeft gevolgd weet dat ik met de Mégane goed kan starten. Bovendien werd ik bij de start geholpen omdat ik als enige van de coureurs die op de eerste rijen stond met gloednieuwe voorbanden reed. En die hebben bij de start enorm veel grip. Uiteraard hebben we na afloop geprotesteerd. Maar zoals we dit jaar al eerder hebben gemerkt zijn de Franse organisatoren van Renault Sport vooral bezig met het helpen van Franse coureurs." Aldus de coureur van Kroon Racing, het team dat dit jaar al eerder liet weten mede met de Europese Renault Clio races gestopt te zijn omdat de Franse organisatie er in hun ogen een puinhoop van maakt. "Het was ook nu weer een zootje. De Italiaan Ciro werd bijvoorbeeld als tweede geklasseerd, terwijl die respectievelijk als vierde en als achtste was geëindigd. Onvoorstelbaar, "aldus Bastiaans, die als schrale troost heeft dat hij dit weekend nogmaals heeft laten zien de snelste Renault Mégane coureur van Europa te zijn.

Uitslag Europese Renault Mégane Cup Estoril (Portugal), 7 november 1999
1. Frederique Gabbillon (F)

2. Giuseppe Ciro (I)

3. Phil Bastiaans (NL)
Voor meer informatie: Kroon Racing; telefoon 0297 – 254326, fax 0297 – 254346, Email info@kroon-racing.nl of kijk op www.kroon-racing.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie