Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing filosofie, Groningen: 'Alles' over Logica

Datum nieuwsfeit: 08-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Agenda

Lezing

Everything you always wanted to know about .... logica

'Elke computer die nu werkt is 'logica in actie'!' Aldus Johan van Benthem, hoogleraar in Amsterdam en Stanford. Twee bredere thema's brachten de logica in deze eeuw in een stroomversnelling. Het eerste was het grondslagenonderzoek van de exacte wetenschappen, waar de notie van wiskundig bewijs fundamenteel ter discussie kwam. Dit culmineerde in Kurt Gödel's onvolledigheidsstellingen, die laten zien dat wiskundige waarheid niet uitputtend door formele systemen valt te beschrijven. Het tweede was het ontwerp van rekenmachines voor logische taken, met Alan Turing als bekende pionier. Onlangs werden deze prestaties uit de dertiger jaren 'vereeuwigd' in TIME magazine, dat in zijn lijst der 20 vooraanstaandste intellectuelen van onze eeuw Wittgenstein, Gödel en Turing opnam, die de genoemde drie gebieden belichamen. Wie iets van logica wil weten moet deze ontwikkelingen kennen, inclusief begrip van enkele 'kroonjuwelen': centrale inzichten inzake betekenis, bewijs en geldig redeneren. Sinds de zestiger jaren zijn deze een toenemende rol gaan spelen in contacten tussen logica, informatica en taalkunde, die ook in Nederlandse universiteitssteden zoals Groningen floreren. Deze beweging is thans, tegen het jaar 2000, het best te begrijpen binnen een opkomende nieuwe constellatie van informatie- en cognitiewetenschappen, waarmee de klassieke logische thema's in een veel breder kader komen te staan.

Johan van Benthem (1949) studeerde wiskunde en wijsbegeerte in Amsterdam. Hij is hoogleraar Logica aan de Universiteit van Amsterdam en bezet voorts de Bonsall visiting chair of humanities in Stanford, Californië.

Datum en tijd

maandag 8 november 1999, 16.30 - 17.30 uur

Spreker

prof.dr. J.F.A.K. van Benthem

Titel

Everything you always wanted to know about ..... logica

Plaats

Geertsemazaal, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Organisatie

Studium Generale Groningen

Informatie

tel (050)363 54 60

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie