Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Omzet industrie weer in de plus

Datum nieuwsfeit: 08-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


CBS


CBS: Omzet industrie weer in de plus

In september 1999 heeft de Nederlandse industrie 5% meer omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit is de grootste stijging sinds maart 1998. In de tussenliggende periode zijn voornamelijk omzetdalingen waargenomen. De omzetstijging in september 1999 is nagenoeg gelijk verdeeld over de Nederlandse en de buitenlandse markt. Op de binnenlandse markt is de omzet 5% gestegen, de industriële export nam met 4% toe.
Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt verder dat vrijwel alle branches aan de groei van de omzet hebben bijgedragen. De afzetprijzen liggen in september 3% hoger dan een jaar eerder.

Daling per kwartaal slaat om in groei
In de loop van 1998 nam de groei van de omzet per kwartaal steeds verder af in vergelijking met de overeenkomstige kwartalen van een jaar daarvoor. Het dieptepunt werd bereikt in het laatste kwartaal van 1998 en het eerste kwartaal van 1999. In beide kwartalen lag de omzet 5% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het tweede kwartaal van 1999 vertoonde met een omzetdaling van 1% al een licht herstel. Met een omzetstijging van 2% in het derde kwartaal van dit jaar zet dit herstel zich door, aldus het CBS. De groei wordt grotendeels veroorzaakt door gestegen afzetprijzen, vooral die van aardolieproducten.

Ontwikkelingen in de eerste negen maanden
In de eerste negen maanden van 1999 ligt de industriële omzet nog 1% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. De afzetprijzen liggen gemiddeld bijna 2% lager. Op de binnenlandse markt is de omzet stabiel gebleven, ondanks een daling van de afzetprijzen met 1%. De industriële export ligt echter 2% lager, bij een prijsdaling van bijna 2,5%.

Volgens het CBS komt de daling van de totale omzet in de eerste negen maanden van 1999 grotendeels door een lagere omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar in waarneming zijn geweest. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. September telt in 1998 en 1999 een gelijk aantal werkdagen. Cijfers van voorafgaande maanden kun-nen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie