Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mogelijkheden behandeling zieke dieren verruimd

Datum nieuwsfeit: 08-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Mededeling voor de vakpers van het ministerie van LNV 8 november 1999

Mogelijkheden behandeling zieke dieren verruimd

De nieuwe Vrijstellingsregeling van de Diergeneesmiddelenwet is met ingang van zaterdag 6 november 1999 van kracht geworden. De nieuwe regeling staat het aan dierenartsen toe, bij afwezigheid van geregistreerde diergeneesmiddelen, in geval van ondraaglijk lijden of veterinaire noodzaak een behandeling te geven met diergeneesmiddelen, die niet voor de ziekte of de betreffende diersoort geregistreerd zijn (off-label use). De dierenarts moet wel aan een aantal eisen voldoen en de middelen zijn ook aan beperkingen gebonden.

Essentieel bij de vrijstelling is het verschil tussen gezelschapsdieren en voedselproductie dieren (inclusief paard).
Om risico's voor de volksgezondheid uit te sluiten, moet bij voedselproductie dieren gebruik gemaakt worden van middelen met werkzame stoffen, die in Europees verband zijn goedgekeurd. Bij toepassing gelden andere wachttermijnen. Deze stoffen zijn voor de diersoorten kalkoen, eend en paard als Bijlage van de nieuwe Vrijstellingsregeling opgenomen. De Bijlage wordt in de nabije toekomst uitgebreid.
Bij gezelschapsdieren is er op basis van veterinaire noodzaak of ondraaglijk lijden door de dierenarts een scala aan diergeneesmiddelen te gebruiken onder de voorwaarden van de regeling.

De tekst van de regeling is te vinden op:
www.minlnv.nl/infomart/persinfo/1999/mededeling/medp09.pdf

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl/

Overzicht persberichten / stopzetting toezending:
www.minlnv.nl/infomart/persinfo/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie