Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vliegend technisch personeel gebrevetteerd

Datum nieuwsfeit: 08-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

Vliegend technisch personeel gebrevetteerd

DV/PB123/99 Den Haag, 8 november 1999

Op de vliegbasis Soesterberg nemen vrijdag (12 november) achttien militairen het brevet van boordmonteur/loadmaster (BML) in ontvangst. De certificaten worden uitgereikt door de plaatsvervangend Commandant Operatiën Koninklijke Luchtmacht, commodore J.T. Bakker. De nieuwe BML-ers worden bemanningslid op een Chinook- of een Cougar transporthelikopter. De Tactische Helikoptergroep, die met beide helikoptertypes vliegt, is gestationeerd op vliegbasis Soesterberg. De helikopters werden dit jaar onder meer ingezet voor humanitaire hulpverlening en crisisbeheersingsoperaties rond de Kosovocrisis.

De boordmonteur/loadmaster vormt het derde bemanningslid naast de beide vliegers en is als zodanig verantwoordelijk voor alles wat er achter in het vliegtuig gebeurt. Zo draagt hij onder meer zorg voor het technisch functioneren van het toestel. Elke BML-er heeft daartoe een opleiding gevolgd tot vliegtuigmonteur. Verder is hij verantwoordelijk voor het op juiste wijze beladen van de helikopter. Dit kan zowel het vrachtruim van de helikopter betreffen als een externe zogenaamde 'sling load', waarbij een last aan een kabel onder het vliegtuig wordt vervoerd.

Zoals gebruikelijk bij alles wat met luchtvaart te maken heeft, zijn de veiligheideisen met betrekking tot het beladen zeer hoog. Om hieraan te kunnen voldoen is een gedegen aanvullende opleiding van een jaar noodzakelijk. Daarbij komen militaire aspecten aan de orde, maar ook zaken die elke luchtvarende moet weten. Een belangrijk element van de opleiding is door de luchtmacht ondergebracht bij het Nederlands Luchtvaart College in Hoofddorp. Hier wordt de toekomstig BML-er opgeleid om, conform de internationale veiligheidseisen, de helikopter te kunnen beladen. De brevettering is wereldwijd van kracht.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie