Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw fietspad langs kanaal Brugge - Gent

Datum nieuwsfeit: 09-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Fietspad langs het kanaal Brugge - Gent Brugge, 9/11/1999
Nieuwe fietsroute tussen de Katelijnepoort en de brug van Steenbrugge langs het kanaal Brugge - Gent.

Het verhaal van dit fietspad gaat terug tot 1996. Het begon met een brief van de Stad Brugge die naar aanleiding van het opmaken van een BPA Baron Ruzettelaan Zuid West aan de Provincie vroeg om de mogelijkheid te willen onderzoeken van de realisatie van een verkeersveilige utilitaire fietsroute tussen de Katelijnepoort en de brug van Steenbrugge langs het kanaal Brugge - Gent.

In opdracht van de bestendige deputatie is toen een projectgroep opgericht omdat meerdere instanties hierbij betrokken waren en een grondig overleg noodzakelijk was. Projectmatig werken is overigens bij de Provincie gebruikelijk en draagt veel bij tot het welslagen van ons beleid.

Daaruit bleek inderdaad het nut, de wenselijkheid en de haalbaarheid van een dergelijk fietspad aan de oostzijde van het kanaal temeer daar een dergelijk fietspad méér dan een lokale betekenis zou hebben. Het kon immers de aanzet vormen naar aansluitende fietsverbindingen richting achterland onder andere via de oude spoorwegbedding naar Sijsele toe (de Abdijenroute) of via het bestaand fietspad gelegen op de trekweg zuidelijk vanaf de brug van Steenbrugge.

Aldus heeft dit fietspad naast een utilitair doel (namelijk woon/werk- en schoolverkeer) ook een recreatieve functie.

Daarenboven is er het fenomeen van het druk autoverkeer langs de Vaartdijkstraat gelegen aan de westzijde van het kanaal wat niet bevorderlijk is voor veilig fietsverkeer langs die kant.

Groot probleem bij de aanleg van dit fietspad vormde evenwel de oversteek van het kanaal richting Katelijnepoort. Overleg hierover met de diensten van het Vlaams Gewest die beheerder zijn van het kanaal leidde tot een spitsvondige oplossing via een voetbrug in uitkraging aan het landhoofd en de keermuur van de Katelijnebrug.

Die vlotte samenwerking met het Vlaams Gewest resulteerde tevens in een formele samenwerkingsovereenkomst die in essentie erin bestond dat beide partijen een deel van de kosten zouden dragen, namelijk de Provincie de kosten van het fietspad en het Vlaams Gewest de kosten van de voetbrug. De Provincie diende op te treden als aanbestedende overheid voor het geheel van de werken.

Het ontwerp van dit fietspad werd opgemaakt door ing. Dirk Verlet van de Provinciale Technische Wegendienst en kreeg gunstig advies van de Provinciale Verkeerscommissie.
Het fietspad zelf is geconcipieerd in KWS-verharding op een breedte van 2 meter en een lengte van circa 2 kilometer. Ing. D. Verlet slaagde er tevens in om de enkele knelpunten die zich stelden door het beschikbaar smal tracé op bepaalde punten praktisch op te lossen. Dit ontwerp werd op 15 oktober 1998 goedgekeurd door de Provincieraad.

Een openbare aanbesteding werd uitgeschreven.
Er werden 6 offertes ingediend. Na onderzoek bleek dat de laagste regelmatige offerte deze was van de NV Penninck uit Roeselare met een som van 7.143.356 BEF (BTW inbegrepen) waarvan 5.267.856 BEF lastens de Provincie en 1.875.500 BEF lastens het Vlaams Gewest.

Eind december 1998 werd die offerte door de Bestendige Deputatie goedgekeurd. Begin februari 1999 volgde ook nog het akkoord hierover vanwege het Vlaams Gewest.

Het was dan nog even wachten op de bouwvergunning die probleemloos werd bekomen.

Begin augustus werd met de werken effectief begonnen. De uitvoering ervan geschiedde binnen de voorgeschreven termijn van 40 werkdagen. De uitvoering van het werk kon vrij probleemloos verlopen. Het enig probleempje kwam dan nog uit een onverwachte hoek, namelijk de op de voetbrug neervallende duivenpoep afkomstig van verwilderde duiven die zich nestelden in de bovenliggende brugrand. Dit probleem is intussen opgelost.

Deze realisatie is een goed voorbeeld is van samenwerking tussen verschillende besturen met coördinatie door de Provincie. Coördinatie is overigens een van onze kerntaken als intermediair bestuur.

De doelstelling van dit fietspad is in essentie een toename bewerkstelligen van het woon/werk- en schoolverkeer per fiets. Uit de jongste tellingscijfers blijkt dat één vierde van het woon/werkverkeer en méér dan de helft van het woon/schoolverkeer minder dan vijf kilometer bedraagt. Deze afstand kan gemakkelijk met de fiets afgelegd worden. Om de weggebruiker te motiveren moet een fietsroute echter voldoende aantrekkelijk en vooral veilig zijn. Dit fietspad voldoet zeker aan de vereiste randvoorwaarden voor een dergelijk utilitair gebruik. Het laat toe de zeer drukke en gevaarlijke Baron Ruzettelaan of de Vaartdijkstraat te vermijden. Het is een volledig van het autoverkeer gescheiden route in een mooie groene omgeving langs het kanaal en past overigens perfect in de opdracht waarmee de provincie momenteel bezig is, nl. het ontwerpen van een fietsroutenetwerk voor woon/werk of woon/school omgeving voor gans West-Vlaanderen. Dit staat los van de creatie van het netwerk van recreatieve routes waarvan het meerjarenplan van 25 bewegwijzerde routes afgewerkt is en bijzonder succesvol.

Brugge telt bijzonder veel fietsers en dit draagt er ongetwijfeld toe bij dat het fileprobleem hier nog enigszins beheersbaar is in vergelijking met andere steden in het land. Ik heb evenwel nog een belangrijke vraag en ik richt mij hiervoor tot het stadsbestuur. Hoe mooi dit nieuw fietspad ook is, zodra de duisternis valt verliest het een stuk van zijn aantrekkelijkheid door het ontbreken van openbare verlichting. De Provincie en de Vlaamse overheid hebben hier samen een belangrijke financiele inspanning gedaan die vooral ten goede zal komen aan de bewoners van Brugge.

Dit cadeau dat wij vandaag overhandigen laat ons toe een oproep te doen tot de stad om te willen instaan voor het aanbrengen van de nodige openbare verlichting, wat normaal bij wegenwerken steeds ten laste valt van een gemeente.

De Provincie rekent er verder ook op en is daar trouwens ook zeker van dat Stad Brugge voor een goed onderhoud van dit fietspad zal instaan.

Tenslotte rest er mij niets anders meer dan al diegenen te danken die zich hebben ingezet om dit project te helpen realiseren. Ik dank in het bijzonder de Provincieraad en de Bestendige Deputatie. Daarnaast nog de Directie en de Ingenieurs van het Vlaams Gewest.

Fernand Peuteman
Gedeputeerde

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...