Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing: Milieukunde tussen doemdenken en zorgeloosheid

Datum nieuwsfeit: 09-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Lezing

Milieukunde tussen doemdenken en zorgeloosheid

Als er een onderwerp is waarover de wetenschap met vele tongen spreekt, dan is het wel de kwestie van het milieu. Gaat het broeikaseffect er toe leiden dat de Noordzee ons gaat verzwelgen en is het inderdaad straks 'Groeten uit Amersfoort aan Zee'? Of is dat zwaar overtrokken? En hoe zit dat nou met die ozonlaag? Kunnen we nog ongestoord zonnen, of hebben we met onze spuitbussen een dermate groot gat in de ozonlaag geslagen dat het beter toeven is in de schaduw? Tot voor kort hielden milieukundigen ons voor dat de Europese bossen door de zure regen op sterven na dood waren. Nu zijn geluiden over dat 'Waldsterben' verstomd. Hoe kan dat? Hoe kunnen wetenschappers het ene moment de noodklok luiden om even later te melden dat het herstelvermogen van Moeder Aarde gelukkig veel groter is dan verwacht en dat het allemaal wel meevalt? Over deze thema's spreekt Wouter van Dieren op dinsdag 9 november. Met een verwijzing naar veel voorbeelden van omstreden 'feiten' en weerlegbare conclusies die in de milieukunde zijn gepresenteerd en getrokken, reconstrueert Van Dieren het voetstuk waarop de (milieu)wetenschap ten onrechte nog altijd wordt geplaatst. Volgens Van Dieren is dat een van de oorzaken van de verwarring en de onenigheid die gepaard gaan met elk contact tussen wetenschap en publiek. Moeilijke, betwistbare en genuanceerde onderzoeks-resultaten worden door de mileubeweging, de krant of de politiek nu eenmaal veelvuldig verhaspeld, verwrongen en gesimplificeerd.

Wouter van Dieren is directeur van het Instituut voor Milieu- en Systeemanalyse in Amsterdam (IMSA Amsterdam), een adviesbureau op het gebied van milieustrategie en milieu-innovatie.

Datum en tijd

dinsdag 9 november 1999, 20.00-21.30 uur

Titel

Milieukunde tussen doemdenken en zorgeloosheid

Spreker

Wouter van Dieren

Serie

Verstand van Zaken? 6 lezingen en een debat over wetenschap, waarheid en verwarring

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Organisatie

Studium Generale Groningen

Informatie

tel. (050)363 54 60

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie