Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sigra rapport: 'Ontslag uit het ziekenhuis'

Datum nieuwsfeit: 09-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam

Persbericht

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS

Ontslag uit het Ziekenhuis. Het lijkt zo eenvoudig gezegd: "U mag het ziekenhuis weer verlaten". Maar wat moet er niet allemaal geregeld worden voordat het zover is? Wie hebben daar eigenlijk een taak in? Hoe zit het nu met die indicatiestelling?

Dit is voor veel mensen in het veld niet duidelijk, zo constateerde de SIGRA commissie Transmurale Zorg. En dat dat niet verwonderlijk is, bleek wel toen de deelnemers, werkzaam in ziekenhuizen, thuiszorg, farmacie en huisartsenpraktijk aan de slag waren gegaan om dit proces te verhelderen.

Maar nu kunnen we u dan ook met trots het resultaat melden; het rapport "Ontslag uit het ziekenhuis" en de bijbehorende samenvatting in de vorm van een informatiekaart.

Stap voor stap ziet u hierin terug welke zaken bij ontslag geregeld moeten worden en wie daarbij betrokken zijn. Eerst moet goed gekeken worden of de patiënt naar huis kan. Wat op het eerste gezicht niet mogelijk lijkt, kan met wat extra afspraken toch haalbaar zijn. Om dit te waarborgen wordt aanbevolen om de expertise over de ontslagmogelijkheden thuis en elders te bundelen in een 'ontslagteam' en dit team, waar ook een transferverpleegkundige in zit, in een vroegtijdig stadium bij het ontslag te betrekken.

De feitelijke informatie en de aanbevelingen zijn bedoeld voor de ziekenhuizen in de regio. Ook andere belangstellenden kunnen hier hun voordeel mee doen. De informatiekaart is breed verspreid onder specialisten en verpleging op de ziekenhuisafdelingen, onder medisch maatschappelijk werkers, transfer- en wijkverpleegkundigen, huisartsen en farmaceutische thuiszorg.

De raakvlakken tussen ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, huisartsen, thuiszorg en farmacie in de regio Amsterdam zullen ook in de toekomst expliciet de aandacht krijgen in de nieuwe commissie Zorgketen.

Mocht u vragen hebben over dit rapport, dan kunt u contact opnemen met mevrouw H. Jacobs, projectmedewerker of met mevrouw R. Geschiere, beleidsmedewerker SIGRA sectie Ziekenhuizen. Exemplaren van het rapport kunt u bestellen bij mevrouw W. Rinzema van het bureau SIGRA. Het rapport is f15,-, de kaart is f 7,50

Bijlagen: - Rapport: Ontslagen uit het ziekenhuis
- Informatiekaart

_________________________________________________________________

Datum laatste wijziging: 9 november 1999.
© 1999, SIGRA, Amsterdam.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie