Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie en symposium over nieuwe generatie geneesmiddelen

Datum nieuwsfeit: 10-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

3 november 1999

Effecten selectieve oestrogeen recepetor modulatoren (SERMs) bij postmenopauzale vrouwen
Promotie en symposium over nieuwe generatie geneesmiddelen

Sinds kort is er een nieuwe generatie geneesmiddelen beschikbaar voor het behandelen van postmenopauzale gezondheidsrisicos: SERMs, Selectieve Oestrogeen Receptor Modulatoren. Zij hebben een gedeeltelijk oestrogene werking. SERMs blijken een gunstig effect te hebben op de toename van de botdichtheid, waardoor fracturen bij postmenopauzale vrouwen afnemen. Ook is er een positief effect op het lipideprofiel. Daarnaast geven de SERMs geen verhoogd risico op baarmoeder- en borstkanker (in tegenstelling tot hormoon-suppletietherapie). Dit blijkt uit het proefschrift van mevrouw G.W de Valk-de Roo die op 10 november promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

In Nederland zijn er ruim twee miljoen postmenopauzale vrouwen. Dit aantal zal de komende jaren nog verder groeien door de vergrijzing. Rond de veertig procent daarvan krijgt in de toekomst een fractuur (botbreuk) door osteoporose (bontontkalking) en minstens een derde zal overlijden aan cardiovasculaire ziekten (hart- en vaatziekten). Over het behandelen van postmenopauzale gezondheidsrisicos bestaat nog steeds verwarring en onduidelijkheid. Dit betreft dan met name het gebruik van hormoonsuppletie en de mogelijke (on)gunstige effecten daarvan.

Op woensdag 10 november aanstaande promoveert mevrouw G.W. de Valk-de Roo aan de Vrije Universiteit met haar proefschrift Towards a healthier postmenopause; effects of oestrogen and raloxifene on markers of bone and cardiovascular disease. Haar belangrijkste conclusie in het vergelijk tussen een hormoonpreparaat en een SERM is dat, ondanks verschillen, beide een gunstig effect hebben op belangrijke cardiovasculaire risicofactoren. SERMs geven, in tegenstelling tot hormoon-suppletietherapie, geen verhoogd risico op baarmoeder- en borstkanker. Bij de preventie van hart- en vaatziekten en van osteoporose kan een SERM daarom een aantrekkelijk alternatief vormen voor postmenopauzale hormoon-suppletietherapie

Voorafgaand aan haar promotie organiseert de Vrije Universiteit een wetenschappelijk symposium Towards a healthier postmenopause: effects of HRT and SERMs. De bijeenkomst wordt in samenwerking met het Instituut voor Endocrinologie, Voortplanting en Metabolisme en het Instituut voor Cardiovasculair Research, beide verbonden met de Vrije Universiteit, gehouden. Besproken wordt de State of the Art en de toekomstige plaats van preventie en behandeling van de risicofactoren bij postmenopauzale vrouwen door hormoonsuppletie en SERMs.

Een belangrijke bijdrage wordt geleverd door prof. Elizabeth Barrett-Connor, arts en epidemioloog verbonden aan de Universiteit van California. Zij is wereldwijd expert op het gebied van de gezondheid van postmenopauzale vrouwen. De resultaten van grootschalige, langdurige, gecontroleerde en gerandomiseerde onderzoeken, die op dit moment lopen, zullen meer inzicht verschaffen over de effecten van SERMs op lange termijn.

Informatie
Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting VU ziekenhuis/Faculteit der Geneeskunde, telefoon (020) 4443444, fax (020) 4443450, dhr. H. te Walvaart.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 05/11/99
dienst public relations & voorlichting (prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie