Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA over Wapenexportbeleid 1998

Datum nieuwsfeit: 10-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Tweede Kamer : Wapenexportbeleid 1998 (101199)

Wapenexportbeleid 1998 (101199)

Den Haag, 10 november 1999


1. Kleine wapens
CDA-fractie verheugd dat Nederland voortouw heeft in tegengaan proliferatie van kleine wapens, relatie met kindsoldaten is evident. CDA-fractie dringt er bij regering met klem op aan alles te doen om optioneel protocol tegen rekrutering van kindsoldaten zo spoedig mogelijk te tekenen. 300.000 zijn er 300.000 teveel. De Nederlandse regering zet zich terecht in tegen de verspreiding van kleine wapens, dan moet ook de samenhang met het gebruik van kleine wapens worden ingezien. Kleine soldaten, kindsoldaten kunnen kleine wapens dragen. Dat is nu de praktijk en daar moeten we vanaf. Dit betekent dat de Nederlandse regering de recrutering van jongeren onder de 18 voor eigen leger stopt, kan dan het optioneel protocol tekenen en zal vervolgens andere landen moeten overtuigen Nederland hierin te volgen. Hoe eerder het protocol kan ingaan hoe beter. Gaarne reactie Minister.
Wat is eigenlijk verder ondernomen sinds discussie in Veiligheidsraad over kleine wapens? Initiatieven zoals in West-Afrika om moratorium op handel en productie van kleine wapens verdienen ook Nederlandse steun. Essentieel om wapenstromen naar en in Grote Merengebied te stoppen. Dat geldt ook voor landen zoals Burkina-Faso, Sierra Leone, Soedan en Somalië. Welke mogelijke maatregelen ziet de Nederlandse regering als effectief?
CDA-fractie is het eens met de regering dat demilitarisering en ontwapening onderdeel van vredesoperaties zou moeten zijn. Is de Minister van mening dat dit element ook in het Toetsingskader opgenomen zou moeten worden en zo ja, hoe dan?


2. Dank voor de toegezonden openbare informatie. De CDA-fractie betreurt nog immer gebrek aan openheid bij wapenexportbeleid, blijkbare noodzaak om de Kamer vertrouwelijk te informeren, terwijl wapenleveranties transparant moeten zijn, zoals in ieder geval in een democratisch land als Nederland verwacht mag worden.
De CDA-fractie verzoekt daarom de bewindslieden volgende rapportage tijdig, dus in mei te voorzien van nadere informatie over welke leveranties aan welk land zijn gedaan, evenals informatie zoals grote afwijkingen in de jaarlijkse trend. Waarom wijkt bijvoorbeeld de totale omvang van de wapenexport in 1998 ten opzichte van 1997 met 1487 miljoen af (=62%) en waarom wijkt 1e helft 1999 ten opzichte van 1e helft 1998 af met 50 miljoen (27%)?
Hoeveel vergunningen zijn in 1e helft 1999 geweigerd aan welke landen? Hoeveel vergunningen zijn in 1998 aangehouden en zijn nog steeds aangehouden? Kan dergelijke informatie in de volgende rapportage worden opgenomen?


3. Voortgang EU-wapenexport blijft van belang. Gemeenschappelijke lijst van militaire goederen en dual-use goederen is blijkbaar nog steeds niet goedgekeurd. Het is ook onduidelijk of onderlinge uitwisseling of notificatie door alle EU-lidstaten wordt nageleefd. Hoe wordt de wapenexport-code dan toegepast?
Welke activiteiten heeft Nederland ondernomen opdat landen zoals de VS, de Russische federatie en China een dergelijk wapenexportbeleid eveneens ontwikkelen en om een internationale code voor wapenexport te ontwikkelen?
Heeft de Nederlandse regering in de Raad al voorgesteld om activiteiten van Europese wapenhandelaren Europees te controleren? Wat gebeurt er in het kader van het Europees Wapenexportbeleid indien delen van wapens in verschillende EU-lidstaten worden geproduceerd? Is de regering bereid om voor het wapenembargo tegen China met wapenproducerende EU-lidstaten een coalition of the willing te sluiten, nu dit Europees-breed nog niet mogelijk is?


4. CDA-fractie hecht aan nakomen van toezeggingen van de Minister. Dit betreft allereerst de wetswijziging om controle op doorvoer van militaire goederen te regelen; die zou vóór de zomer in de Tweede Kamer liggen.
Ten tweede de melding aan het VN-Wapenregister als criterium voor wapenleveranties. De Minister van Buitenlandse Zaken zei eerder dat indien vóór september met EU-lidstaten geen overeenstemming zou zijn, Nederland dit criterium als eerste zelf zou toevoegen aan de 8 criteria. De CDA-fractie verzoekt de bewindslieden dit te doen. Dit kan ook, daar in de EU-gedragscode is vermeld dat restrictiever wapenexportbeleid door individuele lidstaten is tegestaan. Gaarne reactie Minister. Verder is nog steeds onduidelijk hoe het staat met de doorvoer van wapens via Nederland naar Eritrea. Is rapport hierover gereed?


5. Uit de rapportage over 1998 en 1e helft 1999 blijkt voorts dat regering inzake het wapenexportbeleid geen consistente koers lijkt te volgen? Criteria blijken niet altijd op dezelfde wijze te worden toegepast, dat is politiek gezien vreemd, inconsistent en dat is naar het Nederlands bedrijfsleven weinig betrouwbaar. Ik geef een paar voorbeelden:

leverantie aan Tunesië wordt in 1998 geweigerd vanwege mensenrechtencriterium, in 1999 wordt weer wel wapenexport toegestaan. Hoe staat het voor wat betreft het mensenrechtencriterium met de toegestane wapenexporten naar Marokko, Qatar, Saoedi-Arabië en Oman?

leverantie aan Turkije op 12 november niet toegestaan, eerder wel. Daarna in 1999 ook, wat is daarvan de ratio? Weigering wapenexporten aan Turije november en december op verschillende gronden wekt bevreemding, opstelling van Turkije ten opzichte van internationale gemeenschap, houding ten opzichte van terrorisme, zijn bondgenoten en respect voor internationaal recht zouden in december redenen zijn om wapenexport te weigeren en in november niet. Graag verklaring. Een inconsistente koers kan niet.


6. CDA-fractie vraagt zich af of Colombia thans voldoende stabiel is om wapens te leveren die niet in verkeerde handen komen, dan wel tegen burgerbevolking wordt ingezet. Hoe wordt overigens het eindgebruik van geleverde wapens gecontroleerd? Welke garanties? Dat geldt ook voor Kenia.
Saoedi-Arabië voldoet niet aan mensenrechtencriterium, moet in de gaten gehouden worden.
Verbazingwekkend vindt de CDA-fractie de leveranties aan Eritrea, hiermee kan de CDA-fractie ook niet instemmen, vanwege spanningshaarden.


7. Twee afzonderlijke wapenembargos van respectievelijk veiligheidsraad en de EU werkt ook niet bepaald effectief. Waarom Grote Merengebied niet op EU-embargolijst, waarom Soedan, Burundi en Democratische Republiek Congo niet op embargolijst van de Veiligheidsraad? Wat doet de Nederlandse regering hieraan om te bereiken dat er eensluidende embargolijsten komen? Hoe staat het met de stop op leveranties aan India en Pakistan? Wordt gewerkt aan een eenduidige interpretatie van de Gedragscode zodat geen verschil in naleving van de Code tussen lidstaten meer optreedt zoals ten behoeve van India, Pakistan en China?


8. Leverantie Indonesië verdient geen schoonheidsprijs. Knipperlichtbeleid, is niet geloofwaardig. Moest Habibie er zelf aan te pas komen voordat vergunning verleend werd? Nu nieuwe situatie in Indonesië, wat CDA-fractie betreft in dat licht beoordelen.

p.m:

1. Ballast Nedam legt grote marinehaven in India aan, gaat van Bombay naar Kawar, komen ook nucleaire onderzeeërs te liggen. Geen export strategische goederen dus geen exportvergunning noodzakelijk. Hoe kijkt de Minister hier tegenaan? Zou op dit punt de wet gewijzigd moeten worden?

Kamerlid: A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...