Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beschermd kopen uitsluiten van koopsubsidie werkt averechts

Datum nieuwsfeit: 10-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AEDES VER.V.WONINGCORPORATIES

Beschermd kopen uitsluiten werkt averechts

Hilversum, 10 november 1999

BESCHERMD KOPEN UITSLUITEN VAN KOOPSUBSIDIE WERKT AVERECHTS

Beschermde koopvormen, met prijzen beneden de marktwaarde, onderhoudsgaranties, met afspraken over risicodeling en een terugkoopregeling, zijn bij uitstek geschikt om ook mensen met een laag inkomen aan een eigen woning te helpen. Het zou daarom zeer onverstandig zijn om juist deze vorm van eigen-woningbezit uit te sluiten van koopsubsidie. Dat schrijven Aedes vereniging van woningcorporaties en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting in een brief aan de Tweede Kamer.

Onderdeel van veel beschermde koopconstructies is een terugkoopregeling, waarbij niet alleen de eventuele winst op waardestijging, maar ook eventuele verliezen bij waardedaling worden gedeeld.
Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Kopers zijn er zeker van dat zij niet in de problemen komen bij een eventuele waardedaling. Daarnaast biedt de terugkoopregeling en de deling van de winst van eventuele waardestijging, corporaties de mogelijkheid de woning opnieuw als goedkope woning op de markt te brengen, hetzij als koopwoning, hetzij als huurwoning.

Vorige week beschuldigde de vereniging eigen huis de woningcorporaties die zo.n constructie aanbieden van .zakkenvullerij.. Zij betichtte de corporaties van het afromen van winsten die particuliere kopers maken. Onterecht, vinden de corporaties, omdat de .winsten. juist worden aangewend om woningen opnieuw goedkoop op de markt te brengen. Onterecht bovendien omdat niet alleen de eventuele lusten worden gedeeld, maar ook de risico.s.

Uit de Tweede Kamer kwamen vervolgens tot verbijstering van de corporaties geluiden dat de koopsubsidies in deze wet niet voor bovengenoemde koopconstructies zouden moeten gelden. Als de Tweede Kamer dat standpunt zou overnemen, zal het effect averechts zijn, waarschuwt Aedes.

De initiatiefwet Bevordering Eigen Woningbezit richt zich juist op lage inkomens. Mensen met een inkomen tot 50.000 gulden kunnen maximaal 340 gulden per maand koopsubsidie krijgen. Voorwaarde is dan wel dat de koopprijs niet meer dan 247.000 gulden bedraagt en de financieringslast niet meer dan 197.000 gulden. Aedes en de corporaties die deze koopvorm aanbieden wijzen erop dat in grote delen van het land bijna geen goede koopwoning in deze prijsklasse meer te vinden is. Een recent rapport van het CPB wijst bovendien uit dat een koopwoning zelfs met koopsubsidie voor de allerlaagste inkomens (tot 30.000 gulden) te hoog gegrepen is. Voor de woningcorporaties is dat des te meer reden om te pleiten voor een inzet van koopsubsidie in combinatie met vormen van beschermd kopen. De terugkoopverplichting van woningcorporaties staat er garant voor dat ook in de toekomst kan worden voorzien in de vraag naar goedkope koop- of huurwoningen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie