Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Erasmusprijs voor Groningse promovendus Fabian Amtenbrink

Datum nieuwsfeit: 10-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Persinformatie

Nummer 151 9 november 1999

Periode 15 t/m 21 november 1999

Onderscheiding

Erasmusprijs voor Groningse promovendus Fabian Amtenbrink

De in Groningen geproveerde Fabian Amtenbrink is een van de vijf winnaars van de Praemium Erasmianum. Deze studieprijzen worden ieder jaar beschikbaar gesteld door de Stichting Praemium Erasmianum aan maximaal vijf jonge wetenschappelijke onderzoekers die een uitmuntende dissertatie schreven op het gebied van de geestes- en maatschappij-wetenschappen. De prijs, die dinsdag 23 november 1999 bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van f 7.500,-. Fabian Amtenbrink promoveerde op 3 september 1998 cum laude aan de juridische faculteit op het proefschrift The democratic accountability of central banks - the European Central Bank in the light of its peers. Amtenbrink (Berlijn, 1968) woont in Berlijn, waar hij zich voorbereidt op het tweede juridische staatsexamen, dat in Duitsland vereist is om toegang te krijgen tot functies in de rechterlijke macht. Daarnaast werkt hij in de advocatuur.

Voor zijn proefschrift onderzocht Amtenbrink de juridische aspecten van de democratische verantwoordelijkheid van centrale banken en ontwikkelt hij een blauwdruk voor een democratisch verantwoordelijke Europese Centrale Bank. Amtenbrink ontwikkelde acht criteria aan de hand waarvan de democratische verantwoordelijkheid van een centrale bank kan worden gemeten. Bijvoorbeeld het recht van het parlement om de juridische grondslag, de monetaire beleidsdoelen, de benoemings- en ontslagprocedures en de budgettaire verantwoordelijkheid te wijzigen. Op basis van zijn onderzoek naar de werking van deze mechanismen bij bestaande centrale banken, zoals De Nederlandsche Bank NV, doet Amtenbrink aanbevelingen om de Europese Centrale Bank democratischer te maken. Het vrijwel ontbreken van democratische controle verbaasde hem. "Een klein groepje mensen neemt totaal onafhankelijk beslissingen over de monetaire politiek van een economisch gebied waarin zich ongeveer veertig procent van de wereldhandel afspeelt, zonder dat ze politiek ter verantwoording kunnen worden geroepen", aldus Amtenbrink.

Noot voor de pers

Het persbericht dat verstuurd werd bij de promotie van Fabian Amtenbrink is aan te vragen bij de Dienst Interne en Externe Betrekkingen, telefoon (050)363 54 46. Nadere informatie: Fabian Amtenbrink, e-mail (fabian.amtenbrink@debitel.net)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie