Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Conferentie de WTO: Grenzen aan de vrijhandel?

Datum nieuwsfeit: 11-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Programma WTO-conferentie

Conferentie:

Conferentie: de WTO: grenzen aan de vrijhandel, of vrijhandel zonder grenzen
Plaats: West Indisch Huis, Heerengracht 99, Amsterdam Datum: donderdag 11 november, 13.00 - 17.00 uur Organisatie: PvdA-delegatie in het Europarlement: Dorrete Corbey, Max van den Berg, Ieke van den Burg
Dagvoorzitter: Dorette Corbey

Achtergrond

De wereldhandelsorganisatie (WTO) is een van de belangrijkste internationale organisaties met steeds meer invloed op het dagelijks leven in en buiten Nederland. Sinds haar oprichting beweegt zij zich vaker op terreinen als voedselveiligheid, milieu, arbeidsomstandigheden en gezondheid. Ook worden er geschillen beslecht, die deze beleidsterreinen fundamenteel beïnvloeden. Bijvoorbeeld over rundvlees dat met hormonen is behandeld of genetisch gemanipuleerde gewassen. Ondanks deze toenemende invloed is de is de WTO weinig toegankelijk en openbaar. Daarmee druist de WTO tegen de principes van de sociaaldemocratie in.

Van 29 november tot 3 december stellen de aangesloten landen van de WTO in het Amerikaanse Seattle de agenda vast voor een nieuwe onderhandelingsronde voor verdergaande liberalisering, de zogenoemde Millenniumronde. De onderhandelingen gaan naar verwachting zo'n drie jaar duren. Het Europese bedrijfsleven is enthousiast over de plannen van de Europese Commissie, die namens de Unie onderhandelt. Zij zijn, net als de Commissie, voorstander van een handelsronde die alle onderwerpen tegelijk behandelt en willen ook nieuwe onderwerpen op de agenda krijgen, zoals overheids aanbestedingen en -investeringen. Ook zijn zij zeer geïnteresseerd in een gemakkelijkere toegang tot nieuwe markten, zoals bijvoorbeeld die van India en China.

Protesten zijn er ook. Bijna 1200 organisaties uit 87 landen hebben een verklaring ondertekend tegen nieuwe liberalisering en tegen het opnemen van nieuwe onderwerpen op de agenda. In plaats daarvan willen zij eerst een onderzoek naar de sociale- en milieugevolgen van bestaande handelsafspraken. Ook veel derde wereld landen hebben hun bedenkingen, met name op het gebied van octrooi-afspraken.

De PvdA en de WTO

De PvdA-fracties in het Europarlement en de Tweede Kamer zien de maatschappelijke tegenstellingen in het WTO-vraagstuk. Daarom organiseert de Eurofractie van de PvdA een serie debatten over dit onderwerp. De aftrap vindt plaats een paar weken voor 'Seattle', in de vorm van een startconferentie in Amsterdam. In de maanden januari tot maart volgend jaar vinden nog bijeenkomsten over de onderwerpen economie, milieu, werknemersrechten en Derde Wereld plaats.

De startconferentie:

Geïnteresseerden en belanghebbenden worden uitgenodigd deel te nemen aan workshops over verschillende aspecten van de WTO. Het programma ziet er als volgt uit:

13.00 uur Inleiding door Max van den Berg, leider van de Eurodelegatie 13.10 uur De Millenniumronde: een kans voor het bedrijfsleven, Bram van Overbeke, Ministerie van Economische Zaken
13.25 uur De WTO: een bedreiging voor mens en milieu door Sander van Bennekom, Tools for Transition
13.40-13.55 uur koffie en theepauze
13.55-15.45 uur Workshops

A. De WTO: een bedreiging voor het milieu?
Voorzitter: Dorette Corbey
Milieu-organisaties zetten vraagtekens bij de duurzaamheid van de huidige en voorgestelde liberaliseringsmaatregelen. De panels die de geschillen binnen de WTO beslechten, leggen namelijk veel milieumaatregelen uit als een vorm van handelsbelemmering. De WTO staat in een aantal gevallen bovendien boven nationale en internationale regelgeving, waarin strenge milieu-eisen wél zijn vastgelegd.
Bijvoorbeeld hormoonvlees. De EU moet dat vlees toelaten, omdat niet wetenschappelijk is bewezen of er schadelijke effecten voor de volksgezondheid optreden. Een sterke toepassing van het voorzorgsprinicipe, namelijk dat eerst vast moet staan dat er geen effecten voor de volksgezondheid kunnen optreden, zou de consument meer bescherming bieden.
De onduidelijkheid over de relatie tussen milieumaatregelen en handel leidt soms tot handelsoorlogen, zoals in bovengenoemd voorbeeld. Het belanghebbende bedrijfsleven ziet veel milieumaatregelen als handelsverstorend, terwijl overheden en de EU hun mogelijkheid een goed milieubeleid te voeren niet willen verliezen.
Stelling: de huidige WTO-regels en de voorstellen ondermijnen een goed milieubeleid van (supra)nationale overheden. B. Ontwikkelingslanden en WTO
Voorzitter: Max van den Berg
De term ontwikkelingslanden komt vaak voor in de voorbereidende stukken voor de conferentie in Seattle. Veel Europese en Amerikaanse bedrijven willen graag hun activiteiten uitbreiden in de richting van deze nieuwe markten. De WTO-regels kunnen die marktuitbreiding faciliteren. Het is echter de vraag of de toegang tot elkaars markt wederzijds is, en in wiens voordeel dat is. Er zijn voorbeelden te over waaruit blijkt dat ontwikkelingslanden in deze het onderspit delven.
Er komen dan ook vele sceptische geluiden vanuit de ontwikkelingslanden Zij hebben weinig capaciteit om het besluitvormingsproces van de WTO te volgen en de besluiten te implementeren. Een ingewikkeld probleem bijvoorbeeld is de regelgeving over de octrooirechten van bedrijven. Een aantal Afrikaanse landen wil onder leiding van Kenia een studie naar de effecten van de bestaande regelgeving (TRIPs). Deze geeft in hun ogen bedrijven recht op octrooien van levende, inheemse organismen. Daarmee verliezen ontwikkelingslanden het recht op landbouwgewassen die zij al eeuwen gebruiken. Ook is voedselzekerheid voor hen een probleem. Veel boeren kunnen om diverse redenen, bijvoorbeeld door dumping onder de marktprijs, de concurrentie met de Europese en Amerikaanse markten niet aan en verliezen hun baan en inkomen. Hiermee wordt de zelfstandigheid van de voedselvoorziening bedreigd.
Stelling: de WTO is schadelijk voor de economieën van ontwikkelingslanden
C. De positie van werknemers en de nieuwe handelsronde Voorzitter: Ieke van den Burg, lid PvdA delegatie Europarlement Meer handel is goed voor de economie. Maar biedt de nieuwe handelsronde voldoende steun voor de positie van werknemers? Die vraag wordt verschillend beantwoord. Organisaties die opkomen voor de belangen van werknemers (vakbonden, fair trade organisaties e.d.). willen een commissie binnen de WTO die de relatie tussen handelsmaatregelen en de positie van werknemers bekijkt. De Nederlandse regering heeft zich in een vooroverleg als enige Europese land tegen dit voorstel uitgesproken. Reden genoeg voor discussie.
Stelling: de globalisering van de economie maakt een stelsel van werldomvattende minimumafspraken op het gebied van werknemensrechten noodzakelijk. De WTO is hiervoor een geschikt forum.
D. Openheid en democratie
Voorzitter: Bert Koenders, PvdA lid Tweede Kamer De rol van nationale parlementen en van het Europees Parlement bij de totstandkoming van WTO-regels is zeer beperkt. Eerdere handelsafspraken, van voor de oprichting van de WTO in 1994, waren vooral technisch van aard en werden gesloten door ambtenaren uit de aangesloten landen. De laatste jaren treedt de WTO echter steeds vaker op maatschappelijke terreinen, waarover al nationale wetgeving bestaat. Dit komt met name tot uitdrukking in de geschillenbeslechtings. Arbeids- of milieunormen worden door zogenaamde geschillenpanels voornamelijk als handelsbelemmeringen gezien, en zijn volgens de WTO daarom onwettig. Hiermee dreigt de staat haar soevereiniteit te verliezen. Rapporten binnen de WTO en de geschillenpanels zijn niet openbaar en niet-gouvernementele organisaties hebben geen toegang. Bovendien is daarbij de relatie tussen de WTO en de VN onduidelijk.
Stelling: de regels en de geschillenbeslechting van de WTO moeten transparanter en democratischer worden om te voorkomen dat de WTO democraticch genomen besluiten ondermijnt.

15.45 uur een korte impressie van de discussie in de werkgroepen 16.15 uur de PvdA en de WTO: hoe verder?
Europarlentariër Dorette Corbey evalueert de dag en bekijkt hoe de PvdA verder kan gaan met de resultaten van deze dag in de volgende jaren.
16.30 uur borrel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...