Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitslag zevende Omnibusonderzoek Haarlem

Datum nieuwsfeit: 11-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Nieuw Omnibusonderzoek: Haarlemmers willen in de stad wonen, maar.. in omliggende gemeenten woningen reserveren voor Haarlemmers

Voor de zevende keer hebben meer dan 1700 Haarlemmers antwoord gegeven op vragen over allerlei zaken waaraan de gemeente Haarlem werkt of gaat werken. De onderwerpen variëren van overlast en veiligheid tot de bekendheid van de Stadsbank en Internet. Het honderd pagina tellende rapport bevat een grote hoeveelheid cijfers, weetjes en opvallende trends. Zo maken Haarlemmers zich in toenemende mate zorgen over jeugdcriminaliteit, naast zware misdrijven en agressie van voetbalsupporters. Om Haarlemmers een woning te bieden, moeten omliggende gemeenten woningen voor Haarlemmers reserveren, zo vindt meer dan 42% van de Haarlemmers. Toch wil meer dan 54% - als ze zouden verhuizen - een woning in Haarlem.

Rommel op straat grote ergernis

ergenissen-in-de-buurt. Bovenaan staat nu rommel op straat. Een goede derde is `afval rond glas en papiercontainers'. Over het groen in de buurt zijn Haarlemmers redelijk te spreken. Meer dan de helft vindt de hoeveelheid en de inrichting van de parken, plantsoenen en groenstroken voldoende en redelijk tot goed. Schalwijkers zijn het meest tevreden, centrumbewoners het minst tevreden. Er is tenslotte ook minder groen te vinden in het centrum. Iets minder dan de helft van de Haarlemmers vindt de kwaliteit van het groen goed of voldoende.

Kringloopwinkels bekend

Een flink deel van de Haarlemmers weet waar ze naar toe moeten met hun afval. Dit jaar is gevraagd of ze wisten waar het `wit- & bruingoed' naar toe moet. Wasmachines, computers, gasfornuizen e.d. moeten sinds januari van dit jaar apart worden aangeboden. Meer dan 40% weet dat de leverancier van dit soort goederen terug moet nemen. Zo'n zelfde percentage Haarlemmers weet dat je dit ook kunt afgeven bij de gemeente. Bijna 65% weet dat kringloopwinkels ook wit- en bruingoed inzamelen.

Kent u het Meld- en Informatiepunt stedelijk beheer? Driekwart van de Haarlemmers weet niet dat je bij deze vier wijkkantoortjes terecht kunt met vragen, opmerkingen en klachten over bestrating, afval, groen, verlichting e.d. Van de mensen die daadwerkelijk contact hebben gehad met deze informatie-punten (4,5%) is tweederde tevreden over de afhandeling van hun vraag of klacht.

Horeca: levendigheid en overlast

Horeca is een bron van levendigheid en van overlast. Vooral in het centrum neemt de overlast volgens de bewoners toe: 24% van de binnenstadbewoners vindt dat er (teveel) overlast is. In vergelijking met eerdere metingen blijkt dat alle Haarlemmers meer overlast van horeca ondervinden. De belangrijkste bron van overlast zijn de komende en vertrekkende bezoekers.

Binnenstadbewoners hebben in vergelijking met eerdere onderzoeken steeds meer last van (fout) geparkeerde auto's van bezoekers: 37% in 1997, 49% in 1999.

Geld

Haarlemmers die drie jaar lang een minimuminkomen hebben, kunnen ƒ 500,--krijgen voor het aanschaffen van duurzame gebruiksgoederen zoals wasmachine en koelkast. Bijna 60% van de mensen met een laag inkomen kent de regeling goed of heeft ervan gehoord. Mensen die een WAO, WW of bijstandsuitkering hebben, kennen de regeling nog beter.

De Stadsbank is bij de helft van de Haarlemmers een bekende bank. De meeste Haarlemmers weten ook waarvoor de Stadsbank er is: voor iedereen, voor leningen en budgetadviezen en voor mensen met hoge schulden.

Koopzondagen en thema-markten

Van de 52 zondagen zijn er maximaal 12 koopzondagen. Meer dan de helft van de Haarlemmers heeft wel eens op zondag gewinkeld. Van de drie hoofdwinkelcentra, de Cronjé, Binnenstad en Schalkwijk, is de binnenstad het meest populair om op zondag te gaan winkelen. Jongeren bezoeken de koopzondagen het meest. De koopzondagen rouleren nu over de drie stadsdelen. Meer dan de helft van de Haarlemmers vindt dat een goede regeling. Een kwart van de Haarlemmers vindt overigens dat helemaal geen koopzondagen nodig zijn. Die mening komt - zoals te verwachten - voor een groot deel van de mensen die op dit moment ook geen koopzondagen bezoekt.

Naast de gewone weekmarkten kent Haarlem een aantal themamarkten. De boekenmarkt en de kunst- & antiekmarkt op de Dreef, de biomarkt en de boekenmarkt op de Botermarkt. Bijna de helft van de Haarlemmers heeft wel één van deze vier markten bezocht. De boekenmarkt op de Dreef is de bekendste. De boekenmarkt op de Botermarkt is de meest bezochte markt. Zouden er meer thema-markten moeten komen? Het laat een meerderheid van de Haarlemmers koud: 60% maakt het niet uit.

Haarlem (historisch) bekeken

Willen Haarlemmers een permanente tentoonstelling over hun eigen geschiedenis? Het Frans Halsmuseum denkt erover om zo'n historische presentatie te maken. Als er zo'n tentoonstelling komt, gaat meer dan 20% van de Haarlemmers er zeker naar toe. Nog eens 23% denkt er misschien naar toe te gaan. Daarbij valt op dat het profiel van de toekomstige bezoeker lijkt op die van de huidige bezoeker: hoger opgeleid, 45-plussers met een historische belangstelling.

Het omnibusonderzoek is een uitgave van de gemeente Haarlem, afdeling Onderzoek & Statistiek. Het rapport is voor 30 gulden te koop bij de afdeling Onderzoek & Statistiek, 3e verdieping Brinkmannpassage, telefoon (023) 5113813

11 november 1999.

top

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie