Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Moederbedrijf aansprakelijk voor schulden dochter

Datum nieuwsfeit: 11-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Moeder aansprakelijk voor schulden dochter

Een van de belangrijkste motieven van een concern voor het oprichten van dochtervennoot-schappen is risicospreiding. Elke vennootschap is namelijk theoretisch alleen voor haar eigen schulden aansprakelijk. De praktijk is echter anders. Hoewel het concern juridisch uit verschillende vennootschappen bestaat, presenteert het zich naar buiten toe als eenheid. Ook worden de belangen van de vennootschappen dikwijls ondergeschikt gemaakt aan de belangen van de rest van het concern. Bovendien wordt het vermogen van concernvennootschappen vaak niet alleen gebruikt om de eigen schulden te betalen, maar komt het ten dienste van het hele concern. Loes Lennarts keek in hoeverre ook de rechter afwijkt van de officiële regel dat de moedervennootschap niet aansprakelijk kan worden gesteld voor schulden van de dochtervennootschap(pen). Hiervoor vergeleek zij de rechtspraak op dit gebied in België, Duitsland, Engeland en Nederland. Lennarts concludeert dat er in alle door haar onderzochte landen uitzonderingen op de regel bestaan. Ondanks de zeer verschillende benadering van het probleem, kunnen over het algemeen in vergelijkbare gevallen in alle onderzochte landen vrijwel dezelfde uitkomsten worden bereikt. De regels die in Nederland door rechter en wetgever zijn ontwikkeld om zo nodig de moedervennootschap voor schulden van een dochtervennootschap aansprakelijk te stellen zijn net zo bruikbaar als de regels die in de andere landen zijn ontwikkeld. Verder beantwoordt Lennarts in haar proefschrift vragen die rijzen wanneer de schuldeiser van een (Nederlandse) dochtervennootschap zijn vordering wil verhalen op een moedervennootschap in het buitenland. Bijvoorbeeld hoe een Nederlandse rechter moet vaststellen of hij bevoegd is om van een vordering tegen een buitenlandse moedervennootschap kennis te nemen en hoe hij kan bepalen welk recht hij moet toepassen.

Mevrouw Lennarts (Eindhoven, 1965) studeerde Nederlands recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij het Instituut voor Ondernemingsrecht van de RUG.

Datum en tijd

donderdag 11 november 1999, 14.15 uur

Promovendus

mw. M.L. Lennarts, tel. (050)363 56 09, fax (050)363 56 13 (werk)

Proefschrift

Concernaansprakelijkheid

Handelsuitgave

Kluwer, Deventer, ISBN 90 268 3560 4

Promotor

prof.mr.L. Timmerman

Faculteit

rechtsgeleerdheid

Plaats

Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie