Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaguar XJ Serie viert 30e verjaardag

Datum nieuwsfeit: 21-12-1998
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Zoeken op merk Algemeen zoeken Zoeken op model Vergelijk de merken

Merkenlijst Dealers Merkenclubs

Persberichten Design Auto & Fiscus Agenda Auto links Mobiliteitsvragen Technisch woordenboek AutoRAI sinds 1899 Nationale Auto Pas Auto Recycling Nederland

Formule 1 WK Rally Races Nationaal Nationale Rallysport AutoSPORT Algemeen Race-scholen

Over AutoRAI.nl Colofon Reactie

Terug naar overzicht Succesvolle Jaguar XJ Serie viert 30e verjaardag 21-12-98.

Succesvolle Jaguar XJ Serie viert 30e verjaardag Beroemde typenaam werd een synoniem voor luxe, gratie en sportiviteit

Als een auto dertig jaar dezelfde naam houdt en vanaf z´n geboorte een synoniem blijft voor de top op autogebied, is er sprake van iets uitzonderlijks. Uitzonderlijk is de Jaguar XJ Serie dan ook. Deze Saloon werd gepresenteerd op de London Motor Show in oktober 1968, als opvolger van de Jaguar 420 en 420G, en luidde voor Jaguar Cars een nieuw tijdperk in. Het model werd een aantal keer op diverse punten gewijzigd, maar het concept was zo goed en de vormgeving zo aansprekend, dat de huidige XJ V8 Serie nog altijd talloze overeenkomsten met het ´oermodel´ uit 1968 biedt. De uitstraling van sportiviteit, luxe en grootse stijl; superieur comfort; flitsende prestaties en een wegligging en vering die de norm in de topklasse is geworden: door dit alles mag de nu 30 jaar bestaande XJ Serie van Jaguar zeer beslist tot de belangrijkste auto´s van deze eeuw worden gerekend.

De modellen die hij opvolgde worden nog altijd als buitengewoon aantrekkelijke Saloons beschouwt, maar de XJ6 zoals die op Earls Court werd geïntroduceerd betekende voor Jaguar Cars toch de terugkeer in de markt van echte topauto´s. Dat werd zowel door klanten als door autojournalisten onderkend: het verkoopsucces was meteen ronduit imponerend en de XJ6 werd tot Auto van het Jaar gekozen. De vormgeving van de tijdloos mooie Saloon was nog in belangrijke mate bepaald door Jaguar-oprichter Sir William Lyons die er opnieuw in geslaagd was een auto te ontwerpen die inspireerde, nog altijd als zeer fraai wordt beschouwd en aan het fameuze Jaguarmotto ´Grace, Pace and Value for Money´ een nieuwe invulling gaf. Het model was leverbaar met de al bekende 4.2 liter XK-motor (205 pk) of met een nieuwe 2.8 liter uitvoering (149 pk) van de zescilinder XK-krachtbron. Hij bood een zelfdragende carrosserie, onafhankelijke wielophanging voor en achter, schijfremmen rondom en een fabuleuze wegligging. Vanaf de herfst van 1972 was het model ook leverbaar met langere wielbasis en meer ruimte achterin. Naar beste Britse traditie bood het interieur van de XJ6 uiteraard veel notenhout en lederen bekleding. De auto was zeer scherp geprijsd, in Nederland vanaf f 25.300,-- voor de XJ6 2.8.

De snelste Saloon ter wereld Bij de ontwikkeling van de XJ Serie was al rekening gehouden met montage van een grotere motor. Die motor debuteerde in 1971 in de Jaguar E-Type, een 5.3 liter V12 die oorspronkelijk voor de racerij was ontwikkeld. Een complexe maar solide en uitermate soepele krachtbron die bij 6.000 omw/min een vermogen van maar liefst 253 pk leverde. In 1972 bracht Jaguar met deze motor de XJ12 en diens broertje Daimler Double Six uit. Motor en automatische transmissie vulden alle ruimte onder de motorkap en gaven de XJ vleugels: een topsnelheid van ruim 220 km/u en een acceleratie van 0-80 in 5,9 seconden maakten ´m tot de snelste productie-personenauto ter wereld.

De combinatie van prestaties, stijl, scherpe prijzen en een flink aantal uitvoeringen leidde tot een groot succes: toen in juli 1973 de opvolger van de eerste XJ Serie werd aangekondigd, waren er al meer dan 98.000 auto´s gebouwd.

Serie II en Serie III Om de auto´s te kunnen laten voldoen aan de steeds strengere veiligheidseisen (vooral in de Verenigde Staten) en aan veranderende smaken, werd in augustus 1973 de XJ Serie II uitgebracht. Er waren nogal wat veranderingen (al vielen die niet iedereen meteen op) zoals een nieuwe neus, een gewijzigd dashboard, meer veiligheidsvoorzieningen en het wegvallen van de 2.8 motor. Aan de serie werden ook twee Coupé-uitvoeringen toegevoegd, met 4.2 zescilinder of 5.3 liter V12, beide leverbaar als Jaguar of Daimler. Na november ´74 verdween het model met korte wielbasis uit het programma en werd de langere wielbasis voor alle auto´s standaard. Zes jaar bleef de Serie II in productie, om in maart 1979 te worden opgevolgd door de aanzienlijk gewijzigde Serie III. Dat wil zeggen: de auto´s waren gemoderniseerd maar bleven op het eerste gezicht herkenbaar als een Jaguar XJ Saloon. Zoals dat ook nu altijd nog het geval is. Onderstel, techniek en interieur werden slechts weinig veranderd; de carrosserie was echter op tal van punten wel nieuw, met dank aan Pininfarina. Er werden geen Coupé-uitvoeringen meer geleverd: er was dus één model, de Saloon, in Jaguar- of Daimleruitvoering en met een keus uit drie motoren: 3.4 liter en 4.2 liter zescilinder of 5.3 liter V12. Formidabele auto´s, door velen als de mooiste Saloonmodellen in Jaguars historie beschouwd en uitermate succesvol, want de auto werd als Daimler Double Six gebouwd tot in 1992. Van de Serie III werden in totaal 177.000 exemplaren gebouwd en de Serie I, II en III bereikten gezamenlijk zelfs een productie-aantal van 402.848 auto´s.

XJ40 en X300: moderne techniek, klassieke waarden Evolutie zonder revolutie. Daar kwam het eind 1986 bij de introductie van de vernieuwde Jaguar XJ6 op neer. Passend bij de toenmalige automode waren de lijnen wat vierkanter, maar het onder codenaam XJ40 ontwikkelde model bleef een lage, gestrekte Saloon die een combinatie van sportiviteit en elegance en talloze typische Jaguar stijlelementen bood. De auto´s waren aanvankelijk leverbaar met een 2.9 of 3.6 liter zescilinder met vier kleppen per cilinder en 5-bak of 4-traps automaat. Eigentijdse motoren met goede prestaties en lage emissie- en verbruikscijfers, maar na enige tijd in het kader van Jaguars streven naar verdere perfectie toch opgevolgd door nog meer verfijnde 3.2- en 4.0-uitvoeringen. Aan de vraag naar 12-cilinders werd aanvankelijk tegemoetgekomen met de Serie III V12 in Jaguar- of Daimler-uitvoering; in reactie op vraag uit de markt werd in ´93 de XJ40 uitgebracht met de befaamde V12-motor, met een naar 6.0 liter vergrote inhoud en een maximum vermogen van 311 DIN-pk. Een superauto. Inmiddels maakte Jaguar Cars Ltd. deel uit van Ford Motor Co., met positieve gevolgen voor de beschikbaarheid van middelen om meer en nog betere modellen uit te brengen. Klanten bleken de bevallige rondingen van de vroegere XJ-modellen te missen en zo werd in 1994 een qua carrosserie aanzienlijk gewijzigde opvolger voor de XJ40 Serie uitgebracht, de ´X300´-modellen.

Voorzien van veel nieuw plaatwerk, een zeer eigentijdse vormgeving die toch ook nadrukkelijk aanhaakte bij de Serie III-modellen, deels de techniek van de voorgangers en een nog hoger niveau van kwaliteit en verfijning. De auto´s waren er net als voorheen met 3.2 en 4.0 zescilinder en 6.0 V12, terwijl voor de liefhebbers van een extra sportieve Jaguar de opwindende XJR 4.0 Supercharged met 320 DIN-pk aan het programma werd toegevoegd. Uiteraard werden de auto´s ook als zeer luxueuze Daimler geleverd: de Daimler Six met 4.0 zescilinder en de Daimler Double Six met 6.0 V12.

Design met klassieke elementen Met de ´X300´ bracht Jaguar een serie auto´s uit waarin op aansprekende wijze hightech gecombineerd is met klassieke elementen. Met hun dubbele koplampen, herkenbare grille, sensuele welvingen en krachtige gestrekte lijnen hebben ze een vorm zoals alleen een Jaguar of Daimler die biedt. Parkeer naast een XJ van nu een XJ Serie I en de overeenkomsten zijn evident. Maar na de introductie van de ´X300´ werd niet op de lauweren gerust. In het najaar van ´97 werden aanpassingen doorgevoerd die het succes van de XJ Serie nog groter hebben gemaakt, zoals de introductie van V8-motoren, een volledig nieuw interieur en veranderingen aan het onderstel. Zo kwamen de eerste Jaguars met V8-motoren op de markt: de 3.2 met 240 pk; de 4.0 met 290 pk en een nieuwe versie van de XJR Supercharged met maar liefst 370 pk. Diens geblazen V8-motor wordt ook in de verfijnde Daimler Super V8 toegepast. Deze XJ V8-modellen zijn zo succesvol dat ze in combinatie met de sportieve XK Serie voor een ´all time high´ Jaguar recordverkoop in 1998 hebben gezorgd: meer dan 50.000 auto´s!

Een mythe Zo hebben twee letters, X en J, geleid tot een auto die welhaast een mythe mag worden genoemd. Waar die letters nu eigenlijk vandaan komen? De ´X´ werd voor het eerst toegepast in 1948, voor de Jaguar XK120. Het is de afkorting van Experimental, een woord dat gebruikt werd toen de zescilinder met twee bovenliggende nokkenassen zoals die in de XK120 werd geïntroduceerd nog in de experimentele fase verkeerde en dat afgekort een eigen leven ging leiden. En de letters K en J waren aanvankelijk eveneens alleen interne benamingen, voor sportwagens en voor Saloons. Inmiddels zijn XJ en XK in de autowereld een begrip; beide typeaanduidingen werden voor echte autoliefhebbers een synoniem voor krachtige, luxueuze, kwalitatief hoogwaardige en altijd zeer goed presterende sportwagens en Saloons. Voor de Jaguar sportwagens geldt dat al 50 jaar, voor de XJ Saloonmodellen nu 30 jaar. Een gegronde reden dus om ´ns een wat uitgebreidere blik te werpen in de achteruitkijkspiegel van de Jaguarhistorie!

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...