Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Theorie en praktijk kloppen bij protonverval

Datum nieuwsfeit: 12-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Theorie en praktijk kloppen bij protonverval

Normaal zit een atoomkern in zijn laagste energietoestand, de grondtoestand. Het is echter mogelijk om energie aan de kern toe te voegen, de kern raakt dan in een zogenaamde aangeslagen toestand. Een speciale aangeslagen toestand is de eendeeltjestoestand. De extra energie zit dan in één kerndeeltje (een proton of een neutron), de andere deeltjes in de kern bevinden zich nog in de grondtoestand. Aangeslagen toestanden bestaan slechts tijdelijk. De extra energie verdwijnt weer bijvoorbeeld door het uitzenden van een deeltje dat de energie, of een gedeelte daarvan, met zich meeneemt. In het geval van de eendeeltjestoestand kan dit gebeuren zonder dat eerst interactie plaatsvindt met de andere kerndeeltjes. Dat wordt direct verval genoemd. Maar het is ook mogelijk dat de extra energie eerst over andere kerndeeltjes verdeeld wordt en er daarna pas verval plaatsvindt. Het proces van verdeling van de energie heet demping. In het verleden heeft men voornamelijk geprobeerd om het dempingsproces te bestuderen door aan neuronen te meten die na het aanslaan van een eenneutrontoestand vrijkomen. De resultaten bleken echter nogal afhankelijk van de berekeningswijze die wordt gehanteerd. Daarom probeerde Henk van der Molen meer gegevens te verzamelen met metingen aan protonverval. Dat leidt inderdaad tot meer inzicht in het dempingsmechanisme. Van der Molen kan aan het eind van zijn proefschrift met tevredenheid concluderen dat "het experimenteel waargenomen verval van eendeeltjestoestanden waarbij een proton wordt uitgezonden, redelijk goed overeenkomt met voorspellingen uit theoretische berekeningen".

Van der Molen (Groningen, 1970) studeerde natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Kernfysisch Versneller Instituut van de RUG. FOM financierde het onderzoek. Van der Molen werkt tegenwoordig bij VDO Car Communication in Eindhoven.

Datum en tijd

vrijdag 12 november 1999, 16.00 uur

Promovendus

H.K.T. van der Molen, tel. (040)273 53 34 (werk)

Proefschrift

An experimental study of population and damping mechanisms of high-lying proton states

Promotor

prof. dr. M.N. Harakeh

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie