Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA tegen nieuwe mijnbouwactiviteiten in Waddengebied

Datum nieuwsfeit: 12-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PvdA tegen nieuwe mijnbouwactiviteiten in Waddengebied

12 november 1999 PvdA-voorlichting

De Tweede Kamer heeft op donderdag 11 november gedebatteerd over de brief van het kabinet met betrekking tot gasboringen in de Waddenzee. PvdA-woordvoerder Witteveen diende bij dit debat een motie in waarin zij de regering verzoekt geen nieuwe mijnbouwactiviteiten in de Waddenzee toe te staan. Voor die motie tekent zich een Kamermeerderheid af. Alleen de VVD is vóór boringen in het Waddengebied.

Tineke Witteveen heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om voor haar standpunt een politieke meerderheid te bewerkstelligen. Zij sloot haar bijdrage in eerste termijn af met de woorden: 'De PvdA is en blijft wijs met de Waddenzee: geen nieuwe boringen.' Daarvoor had zij betoogd dat het Waddengebied nationale en internationale wettelijke bescherming geniet, waardoor risico's van schade aan het milieu moeten worden voorkomen. Voor de PvdA staat het voorzorgsbeginsel voorop.

Witteveen sloot in haar bijdrage aan bij de woorden van premier Kok in het 8 uur journaal van vrijdag 5 november, namelijk: 'Bij twijfel, geen boringen'. De PvdA-woordvoerder betoogde dat de PvdA-fractie tot de conclusie is gekomen dat het onmogelijk is zekerheid te krijgen over boren zonder risico's. Verder zei Witteveen dat 'de maatschappelijke noodzaak voor het boren naar gas in de Waddenzee ontbreekt. Er is meer dan genoeg gas voor de komende jaren. En ik kan me niet voorstellen dat gaswinning mogelijk is zonder dat de bodem daalt.'

In tweede termijn diende de PvdA twee moties in. In de eerste motie verzoekt zij de regering geen nieuwe mijnbouwactiviteiten in het Waddengebied toe te staan. In de tweede motie wijst zij de regering op het onbenut potentieel voor gaswinning in de Noordzee en verzoekt de regering om het overleg met de NAM te richten op gaswinning in de Noordzee.

Vandaag, vrijdag 12 november, beraadt de ministerraad zich over de PvdA-motie die de regering vraagt geen toestemming te verlenen voor mijnbouwactiviteiten in het Waddengebied.

Bijdrage van Tineke Witteveen aan het plenaire debat over de boringen in de Waddenzee

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie