Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GAIA dient klacht in tegen paardenmishandelaar op veemarkt

Datum nieuwsfeit: 12-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

UITGEBREIDE INSPECTIE-ACTIES VAN GAIA OP VEEJAARMARKT SINT-LIEVENS-HOUTEM (11-12 NOV.)

GAIA dient klacht in tegen paardenmishandelaar, gefilmd door Kanaal 3 vlak na persconferentie GAIA in Sint-Lievens-Houtem

10 november 1999

Persbericht

© GAIA

De dierenrechtenorganisatie GAIA dient klacht in tegen de paardenmishandelaar die dinsdag vlak na de persconferentie van GAIA over de veejaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem gefilmd werd door Kanaal 3. Terwijl de man voortreed met zijn wagen waaraan een paard en een veulen vastgebonden waren, viel het veulen neer op de straat. Het paard geraakte uiteindelijk recht waarna de man gewoon weer verder reed. Het veulen dat mankte, viel opnieuw. Uiteindelijk stopte hij, maakte de dieren los van de wagen en sleurde ze wat verder naar een wei. 'Wie zich aan zulke wandaden te buiten gaat, moet zwaar gestraft worden en verbod opgelegd krijgen om nog dieren te houden', vindt GAIA, dat hoopt dat dit geen voorbode wordt van de situatie op de veejaarmarkt.

Toelichting: Het Houtemse gemeentebestuur is ingegaan op een aantal belangrijke eisen van GAIA. GAIA geeft de gemeente een kans om te bewijzen dat de getroffen maatregelen doeltreffend zijn om de veejaarmarkt van 11 en 12 november met naar schatting 2000 runderen en paarden i.t.t. vorig jaar diervriendelijk te laten verlopen. Een uitgebreide groep waarnemers van de dierenrechtenorganisatie zal bijzonder waakzaam nagaan of de dierenwelzijnsmaatregelen strikt nageleefd worden en er op toezien of de getroffen maatregelen afdoende zijn. In geval van dierenleed of dierenmishandeling zullen zij de rijkswacht vragen efficiënt op te treden en te verbaliseren. Desgevallend zullen zij klacht indienen. GAIA-waarnemers zullen met camera's aanwezig zijn op de markt. Het gemeentebestuur kwam tegemoet aan een aantal eisen van GAIA om de wandaden van vorig jaar te voorkomen: grondige controle vooraf door politie en rijkswacht van de vrachtwagens waarmee dieren getransporteerd worden (transportwetgeving, omstandigheden van dierenvervoer, aard vrachtwagen, etc.) en inspectie van de dieren (gezondheidstoestand en welzijn) door inspecteurs-dierenartsen, bijgestaan door rijkswacht, en verbalisering tot ontzegging van toegang tot de markt of terugsturen als sancties, identificatie van de dieren, dieren ondergebracht in compartimenten, streng optreden tegen handelaars die dieren mishandelen, overdekken van meer dan 90 % van de dieren, om ze te beschutten tegen ongure weersomstandigheden, voldoende water en geschikt voeder en strooisel, streng optreden tegen mishandelingen (schoppen, gebruik van stokken om mee te slaan, etc.), pony's gescheiden van de paarden, merries gescheiden van de hengsten, aanbindkoorden lang genoeg om te vermijden dat dieren die gaan liggen zich bijna verhangen, het aantal inspecteurs-dierenartsen uitgebreid, bijgestaan door plaatselijke dierenartsen.

Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: (GAIA@advalvas.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie