Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Chinese Karakters onderzoekt gevolgen modernisering China

Datum nieuwsfeit: 13-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

TROPENINSTITUUT THEATER

Chinese Karakters onderzoekt gevolgen modernisering in China

Chinese Karakters onderzoekt gevolgen van modernisering in China

Opvallende Nieuwe Chinese Dans, Theater En Film

Onder de titel 'Chinese Karakters' presenteert het Tropeninstituut Theater in Amsterdam in november en december 1999 een programmaserie met daarin recente en opvallende ontwikkelingen op het gebied van Chinese dans, theater, film en video. Tegelijkertijd is in de Witte Dame in Eindhoven de tentoonstelling 'Food for Thought' te zien met beeldende kunst van jong aanstormend Chinees talent. Chinese Karakters onderzoekt, in dit jaar van het vijftigjarig bestaan van de Volksrepubliek, op artistieke en culturele wijze de gevolgen van de snelle economische veranderingen in het dagelijks leven van de moderne Chinees in en buiten China. Het film- en theaterprogramma is te zien op meerdere plekken in Nederland.

Chinese Karakters biedt kennismaking met hedendaagse Chinese cultuuruitingen. In de maand november worden een aantal recente Chinese speelfilms en documentaires vertoond. Te zien zijn bekende producties als de speelfilm Spicy Love Soup (een kassakraker in China) van Zhang Yang en de documentaire Demolition and Relocation (1998) van de Chinese regisseur Zhanh Yuan. Naast aandacht voor nieuwe ontwikkelingen in dans en theater, beeldende kunst en videokunst wordt in een aantal talkshows ingegaan op maatschappelijke ontwikkelingen die de positie van vrouwen beïnvloeden, op de actuele stand van zaken in de kunstensector en op de recente coming out van homoseksuelen in China. Zoals de preview van de documentaire Home of Gay en de multimediavoorstelling Report of Giving Birth, waarin het leven van vrouwen in het hedendaagse China centraal staat. Het hernieuwde zelfbewustzijn en het ideologische vacuüm van de Chinees zijn een voedingsbodem voor diverse kunstuitingen. Een explosie aan individuele creativiteit is zichtbaar op diverse terreinen in de Chinese cultuur, zoals installaties, videokunst, performances, onafhankelijke documentaires, punkmuziek en experimenteel danstheater.

China stevent in volle vaart af op de 21e eeuw. Het China van nu met een kwart van de totale wereldbevolking is een land van grote diversiteit, pluraliteit en schril contrast. Steden als Beijing en Sjanghai hebben de allure van New York en Hongkong, terwijl op het platteland van China de klok lijkt stil te staan. Met het optrekken van de rode waas van het communisme komen traditionele normen en waarden onder druk te staan en wanen veel Chinezen zich in een soort ideologisch niemandsland. Wat is de weerslag van deze onzekere maar dynamische en fascinerende tijd?

Theater
Bi Ma Dance Company (vrijdag 26 en zaterdag 27 november Tropeninstituut) is in 1991 in Groot-Brittannië opgericht door de Chinese dansers Pit Fong Loh en Ming Low. Zij combineren in hun choreografieën hedendaagse westerse dans met oosterse elementen ontleend aan bijvoorbeeld Chinese vechtkunst, Chinese opera en andere Aziatische podiumkunsten. Tijdens Chinese Karakters presenteert de Bi Ma Dance Company twee nieuwe dansstukken: Bumming in Beijing en From Soho to Shinjuku die de dynamiek, rusteloosheid, trends en het straatleven van de drie wereldsteden Beijing, Tokyo en Londen laten zien.

Acteur Chowee Leow rekent in zijn solo theatervoorstelling An Occasional Orchid (vrijdag 10 en zaterdag 11 december Tropeninstituut) af met de mythe rond het keurige Chinese meisje. Stereotype denkbeelden over Aziaten worden tegen het licht gehouden. Chowee Leow speelt op sublieme en hilarische wijze in totaal acht verschillende personages in een decor waarin barbiepoppen en schoenen een belangrijke rol spelen.

De vier vrouwelijke leden van Living Dance Studio geven met hun voorstelling Report of Giving Birth (8 en 9 december Tropeninstituut, 17 december Zuiderpershuis Antwerpen, 19 december Korzo theater Den Haag) een multimediale performance waar dans, theater, videokunst, gefilmde interviews met 100 vrouwen en een installatie worden gecombineerd. Report of Giving Birth laat de man-vrouw verhoudingen zien en het krijgen van kinderen in het hedendaagse China.

Expositie
Van zondag 21 november tot en met zaterdag 11 december is De Witte Dame in Eindhoven de tentoonstelling 'Food for Thought' te zien: een multimediale thematische tentoonstelling over eigentijdse Chinese kunst. De tentoonstelling gaat dieper in op het 'geestelijk voedsel' van 15 jonge Chinese kunstenaars en belicht hun visie op nieuwe ontwikkelingen in China zoals de snelle modernisering, verstedelijking, man-vrouw verhoudingen en identiteitskwesties. Met werken van onder andere Ellen Pau, Feng Zhenjie, Zhang Dali en Xu Zhen.

Documentaires
Op zaterdag 13 november toont de Chinese regisseur Zhanh Yuan (bekend van East Palace West Palace) zijn nieuwste documentaire Demolition and Relocation. Een documentaire over mensen die gedwongen worden om met hun hutongs (hofwoningen) plaats te maken voor nieuwe hoogbouwprojecten. Onder de noemer Gays in China (12, 14, 20 en 21 december Tropeninstituut Theater) besteedt Chinese Karakters door middel van films en documentaires (Portland Street Blues van Raymond Yip) ruim aandacht aan de toenemende coming out van de homoseksuelen in China. Na de verwachte preview van de documentaire Home of Gay (zondag 12 december) van regisseur Wu Wenguang vindt met medewerking van Amnesty International een talkshow plaats over de positie en kansen van homo.s in China en de bedreigingen die zij ondergaan.

Films
Het filmprogramma (november in Filmtheater Hilversum, Filmhuis Arnhem, Plaza Futura Eindhoven, Filmtheater Louis Tilburg en het Tropeninstituut Theater) geeft een goed beeld van recente ontwikkelingenop Chinees filmgebied en is een aantrekkelijke combinatie van recente kassakrakers en minder commerciële films met o.a. Spicy Love Soup, Beautiful New World en de minder bekende Rainclouds over Wushan en The Making of Steel.
Eat Karaoke Food
In het eetfestijn Eat Karaoke Food (17, 18, 19 december Tropeninstituut) creëert de Nederlandse theatermaker Sjoerd Wagenaar, geïnspireerd door de veranderingen in China een twee uur durende Chinese maaltijd op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 december. Ingrediënten uit de minder bekende Chinese keukens worden gemixt met beeld, geluid en theatrale elementen.

----------------------------------------------------------------

Voor meer informatie, interviews en foto's kunt u contact opnemen met Anita Rosmolen, Mirjam Flik en/ of Frank van der Schaar van de afdeling publiciteit en voorlichting van het Tropeninstituut Theater, telefoonnummer: 020- 56 88 382/241
faxnummer: 020- 56 88 384, e-mail: (Theater@kit.nl) Voor de tentoonstelling Food for Thought kunt u contact opnemen met Hanneke van den Nieuwenhof, publiciteit en voorlichting MU Art Foundation/De Witte Dame
Telefoonnummer: 040- 24 34 422/06- 53 46 63 78
Het volledige programma van Chinese Karakters staat in een overzichtelijke programmakrant (verkrijgbaar vanaf 18 oktober a.s.)

Tropeninstituut Theater, Postbus 95001 1090 HA Amsterdam Linnaeusstraat 2 (Kleine Zaal), Mauritskade 63 (Grote Zaal, Marmeren Hal)

Programma Chinese Karakters

Zaterdag 13 november, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

OPENING

DEMOLITION AND RELOCATION

Nieuwste documentaire van Zhang Yuan.

Zondag 14 november, vanaf 12.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

DOCUMENTAIRES

5 DOCUMENTAIRES MET MAALTIJD

Onafhankelijke filmmakers presenteren zich.

Maandag 15 november, 20.30 u.
SPEELFILM

RAINCLOUDS OVER WUSHAN

Drama bij de Yangzi rivier van regisseur Zhang Ming Te zien in Tropeninstituut Theater Amsterdam, Filmtheater Hilversum, Filmhuis Arnhem, Plaza Futura Eindhoven en Filmtheater Louis Tilburg.

Woensdag 17 november, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

SPEELFILM

THE MAKING OF STEEL

Zoektocht in veranderende samenleving van regisseur Lu Xuechang

Zaterdag 20 november, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

TALKSHOW & DANCE

STATE OF THE ARTS MET CHINA DANCE PARTY NA AFLOOP

Hoe staat het met de Chinese kunst ?

Maandag 22 november, 20.30 u.
SPEELFILM

SPICY LOVE SOUP

Luchtige film over relatieproblemen van regisseur Zhang Yang. Te zien in Tropeninstituut Theater Amsterdam, Filmtheater Hilversum, Filmhuis Arnhem, Plaza Futura Eindhoven

Dinsdag 23 november, 20.30 u.
SPEELFILM

MR. ZHAO

Liefde en overspel in het China van nu van regisseur Lü Yue Te zien in Tropeninstituut Theater Amsterdam, Filmtheater Hilversum, Filmhuis Arnhem, Plaza Futura Eindhoven en Filmtheater Louis Tilburg.

Woensdag 24 november, 20.30 u.
SPEELFILM

SO CLOSE TO PARADISE

Van de maker van Frozen: Wang Xiaoshuai.
Te zien in Tropeninstituut Theater Amsterdam, Filmtheater Hilversum, Filmhuis Arnhem, Plaza Futura Eindhoven en Filmtheater Louis Tilburg.

Vrijdag 26 november, 20.30
Zaterdag 27 november, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

DANS

BI MA DANCE COMPANY

Moderne dans

Maandag 29 november, 20.30 u.
SPEELFILM

XIAO WU

Humoristische film over born loser van regisseur Jia Zhangke. Te zien in Tropeninstituut Theater Amsterdam, Filmtheater Hilversum, Filmhuis Arnhem, Plaza Futura Eindhoven en Filmtheater Louis Tilburg.

Dinsdag 30 november, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

SPEELFILM

A BEAUTIFUL NEW WORLD

Plattelandsjongen wint appartement in Sjanghai.

Maandag 6 december, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

DOCUMENTAIRE

BUMMING IN BEIJING

Over de emigratiekoorts van de intelligentsia van regisseur Wu Wenguang.

Dinsdag 7 december, 19.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

DOCUMENTAIRE

JIANG HU: BIG TENT, LIFE ON THE ROAD

Roadmovie met inleiding van Peter Ho

Woensdag 8 december, 20.30 u.
Donderdag 9 december, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

VROUWEN IN CHINA

REPORT OF GIVING BIRTH

Totaaltheater uit Beijing.
Te zien in het Tropeninstituut Theater Amsterdam, Zuiderpershuis Antwerpen, Korzo theater Den Haag.

Vrijdag 10 december, 20.30 u.
Zaterdag 11 december, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

AN OCCASIONAL ORCHID

Chowee Leow speelt veelzijdige travestiet.

Zondag 12 december, 15.00 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

GAYS IN CHINA

HOME OF GAY

Preview een nieuwe documentaire, aansluitend een talkshow.

Maandag 13 december, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

VROUWEN IN CHINA

DOCUMENTAIRES EN TALKSHOW

Met o.a. de film Through Chinese Women Eyes.

Dinsdag 14 december, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

GAY IN CHINA

HOLD YOU TIGHT

Speelfilm van Stanley Kwam over homo's, hetero's, Hongkong en liefde.

Vrijdag 17 december, 20.00 u.
Zaterdag 18 december, 20.00 u.
Zondag 19 december, 20.00 u.
EAT KARAOKE FOOD

Eten en theater van Sjoerd Wagenaar in de Marmeren Hal.

Maandag 20 december, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

GAY IN CHINA

MAIDENWORK

Speelfilm van Wang Guangli over de jongerenscène in Beijing. Te zien in Tropeninstituut Theater Amsterdam, Filmtheater Hilversum, Filmhuis Arnhem, Plaza Futura Eindhoven en Filmtheater Louis Tilburg.

Dinsdag 21 december, 20.30 u.
TROPENINSTITUUT THEATER

GAY IN CHINA

PORTLAND STREET BLUES

Lesbienne wordt bazin van triade van regisseur Raymond Yip

29 sep 99 12:07

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie