Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

TV Noord over de winterslaap van grondeekhoorns

Datum nieuwsfeit: 13-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Adams Appel

Slapend de winter door

Koude, voedselschaarste en weinig beschutting tegen gevaar; dat betekent de winter voor een Europese grondeekhoorn. Reden om onder te duiken. Zijn winterslaap duurt maar liefst zeven maanden. De rest van het jaar gebruikt hij om te eten en zich voort te planten. Simpel, lijkt het. De winterslaap van de grondeekhoorn is echter een raadselachtig fenomeen waar bioloog dr. Arjen Strijkstra onderzoek naar deed. Tijdens de winterslaap koelt de eekhoorn af tot soms bijna het vriespunt en lijkt hij nagenoeg hersendood. Maar bij tijden warmt hij voor enkele dagen op tot 36 °C . Onverstandig, lijkt het; want dit kost hem een flink deel van zijn vetlaag. En het lichaamsgewicht aan het eind van de winter bepaalt nu juist de kans op een succesvolle voortplanting. Strijkstra vermoedt dat het periodiek warm draaien een onderhoudsfunctie heeft, waarbij de hersenen van het dier zich weer kunnen herstellen van de schade die tijdens de koude perioden zijn opgelopen. Zo moet vrijwillig molenaar Strijkstra immers ook de molen geregeld laten draaien om onherstelbaar verval te voorkomen. Bij de mensen draait het leven tegenwoordig in de winter gewoon door. Maar een akkerbouwer doet 's winters nog steeds een stapje terug. Frank den Hollander bezoekt het bedrijf van de gebroedrs IJlenhave in het Drentse Ees. Ja, ze slapen wel wat langer uit, het sorteren van de pootaardappelen is een klus, en dan natuurlijk het onderhoud van de machines.

Data en tijden

TV Noord: zaterdag 13 november 1999 om ca. 18.40 uur, met herhalingen ieder uur vanaf ca. 20.25 uur; TV Drenthe: zaterdag 13 en zondag 14 november 1999 om 18.30 uur

Onderwerp

Herstel hersenfuncties grondeekhoorn tijdens winterslaap

M.m.w.

dr. Arjen Strijkstra, biologie, RUG, tel. (050)363 7658; gebr. IJlenhave, akkerbouwers te Ees

Presentatie

Frank den Hollander

Productie

Meinoud Sportel en Hendrik-Jan van Telgen

Informatie

Fenneke Colstee, tel.(050)363 52 36

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie