Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rode Kruis stuurt hulpteam naar Turkije

Datum nieuwsfeit: 14-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis stuurde zaterdagavond hulpteam en materiaal naar door nieuwe aardbeving getroffen Turkije

Zaterdagavond vertrok met een militair vliegtuig een driekoppig rodekruisteam, bestaande uit twee logistiekers en een verpleegkundige naar het door een nieuwe aardbeving getroffen Turkije. Aan boord van het toestel bevond zich eveneens een lading tenten en medicijnen. Direct na het bekend worden van de ramp werd de in Golchuk werkende projectcoördinator van het Belgische Rode Kruis naar de getroffen Turkse streek gestuurd. Deze laatste, een ingenieur, coördineert het optrekken van noodwoningen voor de slachtoffers van de vorige aardbeving die in augustus plaats greep. Hij zal in overleg met het Internationale Rode Kruis en de lokale autoriteiten de inzet van de hulpverleners van het Belgische Rode Kruis leiden.

Onmiddellijk na het bekend worden van de ramp stuurde het Internationale Rode Kruis drie vrachtwagens met hulpgoederen naar het getroffen gebied. Gisteren, zaterdag 13 november, bereikten nog eens dertig vrachtwagens de stad Duzce. Vandaag, zondag 14 november, worden
50 vrachtwagens ingezet voor de aanvoer van hulpgoederen. Buiten dekens brengen de vrachtwagens voornamelijk medicijnen voor de 3 bestaande ziekenhuizen en voor een veldhospitaal van de plaatselijke rodekruisvereniging, de Turkse Rode Halve Maan. Naast dit veldhospitaal installeerde de Turkse Rode Halve Maan zaterdag eveneens vijf veldkeukens.

Duzce ziet er uit als een spookstad met overal kleine vuurtjes en mensen die de nacht doorbrengen in auto's. Omdat verwacht wordt dat de bewoners ook de komende dagen niet terug hun huizen zullen durven te betreden wordt er gewerkt aan de bouw van een 'tentenstad'. Hiervoor heeft het Rode Kruis tot nu toe reeds 605 tenten aangevoerd.

De solidariteit met de bewoners is net zoals in augustus zeer groot. De responssnelheid van de overheid en de hulporganisaties is echter beduidend hoger. De lessen die tijdens de aardbeving in augustus zijn geleerd worden duidelijk ter hare genomen. Ook het nog aanwezig zijn van hulpgoederen en coördinators heeft een positief gevolg voor de snelheid en effectiviteit van de hulpverlening.

De onmiddellijke behoeften bestaan uit warme maaltijden, dekens en onderdak voor de duizenden mensen die zich in open lucht bevinden. In tweede orde is er behoefte aan psychologische ondersteuning voor de slachtoffers.

Brussel, 14 november 1999

Voor meer informatie:
Leen Tullen, tel. kantoor: (02)645.45.01, gsm: (075)64.00.23, fax: (02)646.04.41, e-mail: perszaken@redcross-fl.be of bij Tuur Hoste, tel.kantoor: (02)645.45.45, gsm: (0476)50.50.58. Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie