Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KNMI over recente aardbevingen in Turkije

Datum nieuwsfeit: 15-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

RECENTE AARDBEVINGEN IN TURKIJE

Aardbeving van 12 november

Op 12 november 1999 om 17:57 Nederlandse tijd is het noordwesten van Turkije getroffen door een nieuwe aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. De haarddiepte is, net als de beving van 17 augustus, ondiep, ca 10 km. Ook deze beving vond plaats langs de Anatolische breuk, nu 100 km ten oosten van de beving van 17 augustus.

Het kort na elkaar optreden van twee bevingen met een magnitude groter dan 7 is niet uniek. In november 1943 werd de regio ten noorden van Ankara langs de Noord Anatolische breuk getroffen door een beving met magnitude 7.2. In februari 1944 werd dit gevolgd door een magnitude
7.2 beving langs dezelfde breuk, maar ten westen van de voorgaande beving in de stad Bolu.
De beving van 12 november geregistreerd in het seismisch station in Epen (Zuid-Limburg)

Aardbeving van 17 augustus

In de nacht van 17 augustus 1999, om 2 uur Nederlands tijd, is het noordwesten van Turkije getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.5 op de schaal van Richter en op slechts 10 km diepte. Het epicentrum lag op 40,64 graden noorderbreedte en 29,83 graden oosterlengte. Doordat de beving zo ondiep was, is er veel schade, met name in Izmit, een stad ca. 30 km van het epicentrum. Verder zijn de steden Bursa en Istanbul zwaar getroffen. De beving vond plaats om drie uur 's nachts lokale tijd, waardoor veel slachtoffers in hun slaap zijn verrast.

De Afrikaanse en de Arabische plaat drukken tegen de Europees/Aziatische plaat aan. Turkije wordt door dit proces vervormd, hierdoor is de Noord-Anatolische breuklijn ontstaan, waarlangs deze beving plaatsvond. Op het web vindt u een aantal achtergrond documentatie over plaatbewegingen (Universiteit Utrecht) en de deformatie (Technische Universiteit Delft). Meer materiaal(in het engels) kunt u vindedn op de web sites van ORFEUS, IRIS en Kandilli Observatorium (Turkije).

Er heerst nogal wat verwarring over de magnitude. Dit wordt veroorzaakt doordat de magnitude op basis van verschillende aardbevingsgolven berekend kan worden. De eerstgenoemde magnitude (6.7) was berekend aan de hand van de P-golf. Dit is de eerstbinnenkomende golf die door de aarde reist. Latere magnitudes (7.5) zijn aan de hand van de oppervlaktegolven berekend. Deze golven reizen over het aardoppervlak en komen later aan dan voornoemde P-golven. De laatste magnitude is zoveel hoger omdat dit een ondiepe aardbeving is, die sterk ontwikkelde oppervlaktegolven genereert. seismogram.gif (9321 bytes)
De beving van 17 augustus geregistreerd in het seismisch station in Epen (Zuid-Limburg).

Naschokken in Turkije

Maandag 13 September om 14:55 lokale tijd vond een aardbeving met magnitude M=5.5 plaats in Turkije, niet ver van Izmit. Dit is een krachtige naschok van de katastrofale beving (M=7.5) op 17 Augustus van dit jaar. Eerder, op 31 Augustus vond ook een naschok plaats met magnitude M=5.4.

Naschokken (ook met deze sterkte) zijn gebruikelijk na grote bevingen, maar nemen geleidelijk af. Vaak zijn deze naschokken te verklaren als herstel van het spanningsevenwicht in de korst in de direkte omgeving van het breukvlak van de grote beving. Dit resulteert dan lokaal in een tijdelijk verhoogde seismische activiteit. Op grotere afstand ziet men zelden of nooit enige verandering in het patroon van de seismiciteit. Bijvoorbeeld in Griekenland zijn de kansen op bevingen naar aanleiding van de bevingen in Turkije noch toe- noch af-genomen. Klik op de kaart voor grotere afbeelding.
Naschokken van aardbeving op 17 augustus (status 27/8/99). Deze afbeelding is overgenomen van Tubitak.


Bron: KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie