Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start campagne: Bromfiets op rijbaan

Datum nieuwsfeit: 11-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE VENW

www.minvenw.nl

MIN VenW: PERSBERICHT

MINISTER NETELENBOS START CAMPAGNE: BROMFIETS OP DE RIJBAAN

Vanaf 15 december .verhuist. de bromfiets van het fietspad naar de gewone weg. Om weggebruikers te informeren over deze maatregel , geeft minister Netelenbos vandaag het startsein voor een uitgebreide voorlichtingscampagne onder het motto 'brommers zichtbaar veiliger'. De weggebruiker wordt geïnformeerd via commercials op radio en tv (postbus 51) Internet, advertenties in huis-aan-huis bladen en affiches op middelbare scholen. Bij postkantoren en bibliotheken zijn folders verkrijgbaar over het hoe en waarom van de maatregel.

De maatregel .Bromfiets op de rijbaan. is een onderdeel van het start programma .Duurzaam veilig.. Eind 1997 hebben het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging Nederlandse Gemeenten , de Unie van Waterschappen en het ministerie van Verkeer en Waterstaat een intentieverklaring ondertekend met daarin maatregelen om de verkeersveiligheid een extra impuls te geven.

Het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers vormt één van de hoofdthema.s in het verkeers-en vervoersbeleid. Bromfietsers hebben al jaren een extreem hoog verkeersrisico. Van de circa 1100 verkeersdoden is zo.n 8% bromfietsers, dit terwijl bromfietsers maar 0,6 % van het jaarlijks aantal personenkilometers afleggen.
Van .92 tot .94 zijn in Den Haag, Apeldoorn, en Tiel praktijkproeven gedaan waarbij bromfietsers gebruik maakten van de gewone weg. Deze proef bleek succesvol. Zowel het aantal ongelukken als het aantal slachtoffers is met 50%gedaald. Betrokken partijen verwachten een forse reductie van het aantal ongevallen en slachtoffers bij landelijke invoering van de maatregel.

Het fietspad dat wordt aangegeven met het bekende rond blauwe bord met witte fiets mag na invoering niet meer gebruikt worden door bromfietsers. Deze fietspaden zijn alleen nog bestemd voor fietsers en snorfietsers. Bromfietsers worden hier met speciale verwijsborden naar de rijbaan verwezen.
Buiten de bebouwde kom moeten bromfietsers i.v.m. het te grote snelheidsverschil met het verkeer op de rijbaan doorgaans het fietspad blijven gebruiken. Hiervoor is een nieuwe bord geïntroduceerd (blauw met witte fiets en bromfiets). Waar dit bord staat zijn fietsers, snorfietsers en bromfietsers verplicht het fietspad te gebruiken. Gemeenten hebben de vrijheid ook binnen de bebouwde kom fietspaden als fiets/bromfietspad aan te wijzen, als men het veiliger acht op bepaalde plaatsen de bromfiets op het fietspad te houden.

Simone Braun, 070-351 7116

11 nov 99 13:28

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie