Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU over verkiezingen in Tadzjikistan

Datum nieuwsfeit: 16-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Tajikistan : Presidential elections
Go Back INDEX

CFSP Presidency Statement: Brussels (16-11-1999) -Nr. 12918/99 (Presse 346) - CFSP : 113/99


Brussel, 16 november 1999

12918/99 (Presse 346)

P. 113/99

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

inzake de presidentsverkiezingen in Tadzjikistan

De EU is ernstig verontrust over de ondemocratische gebeurtenissen en procedures in verband met de presidentsverkiezingen in Tadzjikistan. Zij is van mening dat deze verkiezingen niet in overeenstemming zijn met de democratische beginselen en waarden. Naar het oordeel van de EU kan niet gesproken worden van enige vooruitgang in de democratische ontwikkeling van Tadzjikistan zolang de grondregels van een civiele samenleving niet alleen niet in acht worden genomen, maar zelfs worden geschonden.

De EU dringt er bij de regering van Tadzjikistan in het bijzonder op aan dat zij met het oog op de komende parlementsverkiezingen democratische procedures en regels aanneemt en toepast, opdat deze verkiezingen volkomen vrij en eerlijk verlopen. Het is in het belang van de bevolking van Tadzjikistan dat de omstandigheden worden geschapen waaronder alle politieke krachten van het land op basis van gelijkheid kunnen deelnemen aan de voorbereiding en het doen plaatsvinden van de aanstaande parlementsverkiezingen volgens de beginselen van de OVSE.

De EU staat volledig achter het vredesproces in Tadzjikistan en stelt de ontwikkeling van toekomstige contractuele betrekkingen tussen de EU en Tadzjikistan daarvan afhankelijk. Alleen na een normalisatie van de samenleving zal Tadzjikistan in staat zijn om internationale verplichtingen na te komen. Bovendien kan alleen het vredesproces verdere verbetering van de veiligheidssituatie bewerkstelligen, en bijgevolg de internationale bijstandsverlening vergemakkelijken.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus en Malta, de EVA-landen IJsland en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie