Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

TNO brengt diepe ondergrond geeologisch in kaart

Datum nieuwsfeit: 16-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht TNO

Perskamer

Diepe ondergrond gebied tussen Sittard en Maastricht door TNO geologisch in kaart gebracht

English

16 november 1999

Met kaarten en een CD-ROM presenteerde TNO op 25 november de resultaten van een geologisch onderzoek van de diepe ondergrond van het gebied tussen Sittard en Maastricht. De eerste exemplaren van zowel de kaarten en CD-ROM werden tijdens een middagbijeenkomst over de geologie van Limburg door ir. J. Ridder, adjunct-directeur van NITG-TNO in Maastricht overhandigd aan de Limburgse Loco-Commissaris van de Koningin, de heer J.H.M. Bronckers.

Het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen TNO (NITG-TNO) is bezig systematisch de diepe ondergrond van Nederland in kaart te brengen.

Kaartblad XV omvat een aantal kaarten met geschreven toelichting over het voorkomen, de diepteligging en de dikte van geologische eenheden in het gebied. De informatie in de kaarten is van belang voor instanties zoals rijks- en provinciale diensten, gemeenten, waterschappen en waterleidingbedrijven, maar ook voor adviesbureaus, boorbedrijven en het publiek.
Geowetenschappelijke gegevens en informatie zijn essentieel voor een doelmatig beheer en gebruik van de bodem en de ondergrondse natuurlijke bestaansbronnen (in Limburg onder meer steenkool, grondwater en mergel).
De CD-ROM, die een overzicht van de geologische monumenten in Zuid-Limburg geeft, is meer gericht op het geïnteresseerde grote publiek.

De provincie Limburg en in het bijzonder het zuidelijk deel daarvan heeft een geheel eigen landschappelijk karakter. Dit geheel eigen karakter wordt onder meer verklaard door de bijzondere geologische opbouw van dit gebied. De aanwezige geologische formaties zijn al eeuwen onderwerp van studie vanwege hun rijkdom aan delfstoffen zoals vuursteen, erts, steenkool, mineraalwater en kalksteen. Bij de totstandkoming van Kaartblad XV: Sittard - Maastricht is gebruik gemaakt van de enorme schat aan gegevens voortkomend uit eerder onderzoek, de mijnbouw en de vele groeven die Zuid-Limburg rijk is. De toelichting van deze uitgave mag dan ook gezien worden als een uitgebreide compilatie van deze data en geeft de huidige opvattingen van de geologische ontstaansgeschiedenis van dit gebied weer. Meer informatie:
Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen TNO

Contactpersoon:
TNO Wegwijzer
Telefoon 015 269 69 69
E-mail (infodesk@tno.nl)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie