Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amsterdam helpt Pancevo bij herstel na bombardementen

Datum nieuwsfeit: 16-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

Amsterdam, 16 november 1999

Amsterdam helpt Pancevo bij herstel na bombardementen

De gemeente Amsterdam stelt f 75.000,- beschikbaar voor het maken van een plan ter bestrijding van zware bodemverontreiniging in het Servische Pancevo.

Roel van Duijn, raadslid, en Heleen de Mul, duoraadslid van Amsterdam Anders/De Groenen brachten in augustus een uitgebreid bezoek aan de gemeenten Pancevo en Belgrado in Joegoslavië. Pancevo is een kleine stad 15 km. ten noorden van Belgrado. De ecologische schade als gevolg van de bombardementen gedurende de Kosovo-oorlog is hier enorm. Een complex van drie fabrieken - een raffinaderij, een kunstmestfabriek en een kunststoffenfabriek - is zeer ernstig getroffen. Het gevolg is dat tal van giftige stoffen, zoals kwik, chloor en zware metalen de grond vervuilen en het grondwater acuut bedreigen. Ook wordt de Donau systematisch vervuild door deze situatie. Pancevo en ook de Joegoslavische overheid is niet in staat om deze ramp het hoofd te bieden. Er is geen geld en bovendien is er een groot gebrek aan deskundigheid. De zware aanslag op het milieu wordt bevestigd door een rapport van de UNEP, alsmede door de internationale werkgroep Focus. Pancevo is de meest ernstige van alle getroffen gemeenten in Joegoslavië en een van de gevolgen is massale werkloosheid.

Vandaag besloot de gemeenteraadscommissie voor Algemene Zaken op initiatief van Amsterdam Anders/De Groenen om f 75.000,- ter beschikking te stellen voor het maken van een plan van aanpak van de bodemverontreiniging in Pancevo. Een delegatie van de Amsterdamse Milieudienst en een gespecialiseerd adviesbureau wordt naar Pancevo gestuurd om te onderzoeken hoe de sanering van de bodemvervuiling in Pancevo op de meest praktische wijze kan worden aangepakt en daarvoor de gemeente Pancevo een plan aan te bieden. De Milieudienst heeft onder meer ervaring met de sanering van de Diemerzeedijk en de Volgermeerpolder en verkeert in een unieke positie om deze ervaring te laten dienen als een internationale brug naar Pancevo.

Amsterdam Anders/De Groenen gaat ervan uit dat de Kosovo-oorlog niet tot gevolg mag hebben dat het Joegoslavische volk in een internationaal isolement raakt, maar dat hulp aan oppositionele gemeenten in dit land kan bijdragen aan een politieke ommekeer ten goede.
Wij hebben ons in Joegoslavië uitdrukkelijk op het standpunt gesteld niet te willen samenwerken met het regime, maar wel met oppositionele gemeenten. Politiek gunstig is het feit dat Pancevo door de oppositie word bestuurd. De gemeenteraad van Pancevo heeft medio juli 1999 een resolutie aanvaard, waarin men uitspreekt dat president Milosevic moet aftreden. Hulp van gemeente tot gemeente is daarom ook binnen het kader van de Nederlandse buitenlandse politiek goed mogelijk.

Roel van Duijn
Heleen de Mul

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie