Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Permanent NAVO-eskader bezoekt Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 17-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

MINDEF:Permanent NAVO-eskader bezoekt Rotterdam

DV/PB129/99 Den Haag, 15 november 1999

Het vaste NAVO-vlootverband STANAVFORLANT ('Standing Naval Force Atlantic') meert woensdag (17 november) te Rotterdam af voor een zesdaags bezoek. Het eskader staat onder bevel van de Canadese commandeur David C. Morse.

Het eskader heeft de laatste twee weken met eenheden van de Britse marine intensief geoefend in de wateren ten zuiden van Engeland. Momenteel wordt het vlootverband gevormd door schepen uit Nederland, Canada, Duitsland, Noorwegen, Spanje, de Verenigde Staten en Groot- Brittannië. De Nederlandse bijdrage bestaat van 9 oktober tot 31 december uit het fregat Hr.Ms. Van Nes. Het Franse fregat Tourville, dat de afgelopen weken samen met STANAVFORLANT heeft geoefend, neemt ook deel aan het havenbezoek.

Het is anderhalf jaar geleden dat het NAVO-eskader Rotterdam bezocht. De schepen liggen vanaf 09.00 uur woensdagochtend afgemeerd aan de Wilhelminakade (Passagiers Terminal Rotterdam). De schepen zijn op zaterdag en zondag (20 en 21 november) van 13.00 tot 16.00 uur opengesteld voor het publiek.

STANAVFORLANT is het eerste permanente multinationale vlootverband van de NAVO en werd in januari 1968 opgericht. Het eskader valt onder het bevel van de 'Supreme Allied Commander Atlantic' (SACLANT) en is als 'Immediate Reaction Force' beschikbaar om direct ingezet te worden in
crisisgebieden. Zes tot tien schepen (fregatten, onderzeebootjagers, onderzeeboten en bevoorraders) maken steeds voor een periode van maximaal zes maanden deel uit van het NAVO-eskader. Het commando rouleert tussen de deelnemende landen.

Momenteel bestaat STANAVFORLANT uit de volgende schepen:

Schip Land Type HMCS

IROQUOIS Canada Onderzeebootjager FGS

BRANDENBURG Duitsland Fregat HNLMS VAN

NES Nederland Fregat HNOMS

NARVIK Noorwegen Fregat SPS

EXTREMADURA Spanje Fregat HMS COVENTRY Verenigd
Koninkrijk Fregat
RFA BAYLEAF Verenigd
Koninkrijk Tanker
USS STEPHEN W GROVES Verenigde
Staten Fregat

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie