Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Rekoefeningen maken hamstrings niet langer

Datum nieuwsfeit: 17-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Rekoefeningen maken hamstrings niet langer

De hamstrings (een spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen) zijn vaak voorwerp van rekoefeningen in therapie en sport. Menig sporter werkt trouw rekoefeningen af voordat hij of zij uit de startblokken gaat. De oefeningen zouden de spieren minder stijf en daardoor leniger maken, de spieren verlengen, blessures voorkomen en ontspanning geven. Deze veel genoemde aannames blijken niet juist te zijn. Rekoefeningen maken de spieren niet langer of leniger, maar verleggen de pijngrens. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Jan Halbertsma 17 november promoveert.

Rekprogramma's worden veelvuldig toegepast binnen de revalidatie geneeskunde, fysiotherapie, lichamelijke opvoeding en sport. De doelstellingen, inhoud en resultaten van deze programma's verschillen aanzienlijk van elkaar, waardoor de precieze effecten moeilijk zijn vast te stellen. Halbertsma onderzocht de effecten van rekoefeningen bij personen met korte hamstrings. Deze mensen zijn niet in staat om met gestrekte knieën de grond te raken met de vingertoppen. Daarom krijgen ze vaak het advies rekoefeningen te doen die de lenigheid kunnen vergroten. De promovendus ontdekte dat zowel therapeutische rekoefeningen (lange termijn) als sport rekoefeningen (korte termijn) de spier niet langer of minder stijf maken, maar vooral de rekbaarheid van de hamstrings beïnvloeden. Hij zoekt de verklaring voor de toegenomen rekbaarheid in een grotere tolerantie voor pijn. Ook dat blijkt getraind te kunnen worden. Wanneer iemand geen gebruik maakt van deze toegenomen rekbaarheid, zal deze weer afnemen tot het niveau van voor de oefeningen. Patiënten en sporters kunnen blijven 'stretchen', maar de spierstijfheid zal hierdoor niet veranderen.

Halbertsma (Renkum, 1950) studeerde bewegingswetenschappen in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de disciplinegroep Revalidatie van de RUG in een samenwerkingsverband met het Northern Centre for Healthcare Research NCG.

Rekoefeningen maken hamstrings niet langer

Zie voorpagina.

Datum en tijd

woensdag 17 november 1999, 16.00 uur

Promovendus

J.P.K. Halbertsma, tel. (050)361 10 15, e-mail
(j.p.k.halberts@rvc.azg.nl)

Proefschrift

Short hamstrings & stretching; a study of muscle elasticity

Promotores

prof. dr. W.H. Eisma

prof. dr. L.N.H. Göeken

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie