Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen CDA over aanbesteding vervoer HSL-Zuid

Datum nieuwsfeit: 17-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Tweede Kamer : Aanbesteding van het vervoer over de HSL-Zuid (171199)

Aanbesteding van het vervoer over de HSL-Zuid (171199)

Den Haag, 17 november 1999

I. In de Tweede Kamer is meerdere keren gesproken over de vraag wie de concessie HSL-Zuid dient te verkrijgen. De CDA-fractie is daarover steeds duidelijk geweest. Bij de begroting V&W 1999, het AO over de tenderprocedure HSL-Zuidvervoer in juni van dit jaar en het notaoverleg in september heeft de CDA-fractie nadrukkelijk naar voren gebracht dat de exploitatie van het nationale en internationale vervoer HSL-Zuid onderdeel moet zijn van het kernnet. Het kernnet gaat naar de NS, dus de HSL-Zuid dient daar ook naar toe te gaan. Het is de taak van de minister V&W dit goed te regelen, in het belang van de reiziger en van de overheid.

II. Onthutst is de CDA-fractie over de wijze waarop de minister van verkeer en waterstaat met deze concessieverlening aan de NS omgaat.

Het is toch onbestaanbaar dat de minister het NS-bod op deze wijze in de openbaarheid brengt. Daarmee speelt de minister de Fransen en Duitsers helemaal in de kaart!

De minister negeert, met het niet ontvankelijk verklaren van het bod en het keihard afwijzen van concessieverlening voor zowel het nationale als het internationale vervoer aan de NS, een wens van de meerderheid van de Tweede Kamer. Bijna alle partijen in dit huis pleiten voor integratie van HSL-lijnen in het kernnet.

De minister zet op ongepaste wijze de NS het mes op de keel met haar eis om voor donderdag 18 november 17.00 uur een keuze te maken uit drie opties. Terwijl die opties strijdig zijn met opvattingen in de Tweede Kamer.

III. De CDA-fractie maakt zich grote zorgen over de gang van zaken. Wij vinden dat de opstelling van de minister zo niet kan. Als we zo doorgaan dan kunnen we straks de Nederlandse Spoorwegen wel vergeten en leveren we ons uit aan de Fransen en de Duitsers. Terwijl kort geleden de Kamer de motie Reitsma steunde om de NS geen beursgang toe te staan. De NS heeft immers een belangrijke nutsfunctie die niet aan de vrije markt overgeleverd dient te worden.
Bovendien is er geen enkele mate van reciprociteit in Frankrijk en Duitsland. Zelfs de VVD-fractie zei bij het debat over de Nota 3e eeuw spoor dat we geen gekke henkie moeten zijn!

IV. De CDA-fractie heeft over de handelswijze van de minister tal van vragen.

1) In de nota 3e eeuw spoor wijst de minister concurrentie op het spoor af. Waarom biedt de minister nu wel de opening voor openbare aanbesteding van het binnenlandse vervoer HSL-Zuid? Dat vervoer kan niet los gezien worden van het andere intercityvervoer.

2) De minister zet de Tweede Kamer voor het blok, terwijl de motie van Gijzel de minister oproept geen onomkeerbare stappen inzake de HSL te zetten, voordat de Tweede Kamer zich erover heeft uitgesproken. De NS heeft nu maar een keuze te doen uit drie opties. Als de NS niet kan voldoen aan een nieuw voorkeursbod gaat de minister over tot openbare aanbesteding.

nieuw bod binnenlands vervoer (conform het door de minister voorgelegde contract) met daarnaast openbare aanbesteding van het internationale vervoer.

NS mag in het geheel niet meedoen, er komt een nieuw HSL-Zuidbedrijf met 50% aandeel NS.

openbare aanbesteding alle vervoer.

Wat nu als de Tweede Kamer zegt het niet eens te zijn met de drie opties? Daarmee vervalt toch de situatie dat de exploitatie van de HSL aan de NS toevalt? (uitspraak van Gijzel, 12/11/99). Ook collega Van Gijzel vindt dat het niet in de rede ligt om buitenlandse concurrenten op het Nederlandse spoor toe te laten. Dat spoort niet met deze drie opties.

3) Over de procedure tot nu toe bestaan grote twijfels en onduidelijkheden. Op welke wijze is de NS gevraagd een voorkeursbod uit te brengen? Welke randvoorwaarden zijn daarbij op schrift gesteld? Kan de Tweede Kamer daar inzage in krijgen? Wat is precies geformuleerd (op schrift) omtrent het betalingsmoment? Wat waren de onderhandelbare punten? Is de NS officieel uitgenodigd om een toelichting te komen geven op het bod?
Kortom: heeft de minister wel een zorgvuldige procedure bewandeld? Wij krijgen in ieder geval andere signalen.

4) Waarom brengt de minister naar voren dat aanbesteding zou moeten van Europa? De CDA-fractie kan die regelgeving niet ontdekken! Lidstaten mogen preferentiële rechten verlenen aan eigen vervoerders (nergens staat via aanbesteding). Bovendien is de lengte van de concessieduur juridisch vrij. Hoezo op gespannen voet met Europees beleid?

5) Waarom heeft de minister op de persconferentie de hoogte van het NS-bod aan concurrenten bekend gemaakt? De NS is zo toch bij voorbaat kansloos in een mogelijke tender?

6) I.p.v. de 2,8 mld. die de NS biedt, noemt de minister dit NS-bod in werkelijkheid slechts 1 mld. waard. Hoe kan dat? Is de NS gemeld welke eisen de Commissie van Wijzen stelt t.a.v. het betalingsmoment? De Commissie gaat er van uit dat het hele bedrag in één keer in het jaar 2000 wordt betaald. Dat is wel erg ongebruikelijk! Op dat moment kan er van exploitatie immers nog geen sprake zijn. Het MIT meldt 2004 als eerste jaar van betaling (1mld.) van de totaal 1,9 mld.

7) Opheldering wenst de CDA-fractie over de opmerking van de minister dat de NS aanvullende eisen stelt aan de benodigde infrastructuur. De NS mag toch uitgaan van de geplande infra tot 2010 en daarna?

8) Voor de CDA-fractie blijft integratie van de HSL-Zuid met het kernnet essentieel. Die integratie heeft grote voordelen. Hoe kan de Commissie van wijzen tot de conclusie komen dat integratie weinig voordeel biedt voor de reiziger? De minister kan toch die conclusie niet overnemen? Denk aan doorgaande treinen (Den Haag-Eindhoven komen overigens niet te vervallen, zoals de commissie meent), hogere frequenties, goede overstappen, gestandaardiseerde tarieven en geïntegreerde kaartverkoop.

9) De minister meldt dat er 13 partijen geregistreerd zijn. De CDA-fractie vraagt zich af of het fatsoenlijk is om één van die partijen een objectief oordeel te vragen over de integratie. Is dat redelijk op het moment dat de minister een voorkeursbod van NS vraagt?

10) Waarom is het bod van de NS niet aangegrepen om onderhandelingen te starten? Een aantal punten moet toch onderhandelbaar zijn?! Denk aan concessieduur, hoogte bedrag, betalingswijze, treinfrequentie etc. Het is te gemakkelijk om het slechts te kwalifieceren als kwalitatief onvoldoende.

V. Kortom: veel vragen, onbegrijpelijke stappen van de minister, te grabbel gooien van de NS, kans op het uitleveren van het spoorvervoer aan de Duitsers en de Fransen. Is dit in het belang van de reiziger? In het belang van de nutsfunctie? In het belang van het (verzelfstandigde) staatsbedrijf? In het belang van de belastingbetaler?
De minister heeft wel veel uit te leggen.
Om te beginnen dient de deadline van morgenmiddag 17.00 uur van tafel gehaald te worden en de NS de mogelijkheid te krijgen een bod uit te brengen op het totale HSL-zuidvervoer. Daarbij dienen de spelregels duidelijk te zijn. Dat is voorheen de mist ingegaan. Wij kunnen ons goed voorstellen dat de minister nogal wat kritiek heeft geoogst met haar aanpak (incl. van de PvdA-fractie)!

Kamerlid: Jacob Reitsma

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...