Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Genetica ontmaskert de verwantschap van radijsvaalhoeden

Datum nieuwsfeit: 17-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

wo 17-11-99 GENETICA ONTMASKERT DE VERWANTSCHAP VAN RADIJSVAALHOEDEN
tijd 13:30 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie drs. D.K. Aanen, Hoornaar
titel Species and speciation in the Hebeloma crustuliniforme complex
promotor(en): prof.dr. R.F. Hoekstra (erfelijkheidsleer) (co)promotor(en): dr. Th.W. Kuyper (bodemkunde en plantenvoeding)
informatie stafafdeling communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003

Radijsvaalhoeden zijn een groep nauw verwante plaatjeszwammen die in een ondergrondse symbiose leven met bomen. Door de vorming van mycorrhiza - een verbindingen tussen schimmeldraden en boomwortels - kan de schimmel voedingsstoffen uitwisselen met de boom. Het herkennen van verschillende radijsvaalhoedsoorten vindt meestal plaats op uiterlijke kenmerken van de vruchtlichamen (de paddestoelen). Deze methode is echter niet ondubbelzinnig: verschillende onderzoekers onderscheiden verschillende aantallen soorten. Bioloog Duur Aanen heeft zich toegelegd op het construeren van de verwantschap van de radijsvaalhoeden aan de hand van celkernpatronen en genetische overeenkomsten. Hierbij is uitgegaan van het biologische soortsconcept: individuen behoren tot één soort als ze samen vruchtbare nakomelingen kunnen produceren. Bij deze schimmelgroep ontstaan vruchtlichamen na versmelting van schimmeldraden, waardoor de cellen van de paddestoelen twee kernen bevatten. Op basis van de genetische analyse konden maar liefst 20 soorten onderscheiden worden. Eén groep is sterk geassocieerd met wilgen en populieren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie