Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brommer verhuist naar de gewone weg in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 17-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Politiebericht

Korps: Utrecht, plaats: Diversen 11/17/99

Brommer verhuist naar de gewone weg/
Vanaf 15 december 1999 moeten bromfietsers binnen de bebouwde kom op de gewone weg rijden. Fietspaden en fietsstroken zijn vanaf die datum alléén voor fietsers en snorfietsers. Een praktijkproef heeft aangetoond dat het aantal ongevallen met brommers door deze nieuwe verkeersregel sterk daalt.

Veel veiliger.

Tussen 1992 en 1994 zijn in Den Haag, Apeldoorn en Tiel proeven gedaan. Daarbij werden bromfietsers verplicht op de gewone weg te rijden. De uitkomsten logen er niet om: Er waren 50% minder ongelukken en slachtoffers. Daarom is besloten deze regel landelijk in te voeren.

Een bromfietser loopt een veel groter risico bij een ongeval om het leven te komen dan andere weggebruikers. Vorig jaar overleden 79 bromfietsers aan de gevolgen van een ongeluk in het verkeer. Verder kwamen meer dan 2000 bromfietsers zwaar gewond in het ziekenhuis terecht en liepen 7623 brommerrijders lichte verwondingen op. Driekwart van alle brommerongevallen ontstaat op een kruising. Een afslaande auto kan een rechtdoorgaande brommer op het fietspad vaak niet goed zien. Met een aanrijding als gevolg. Door de nieuwe verkeersregel rijden auto en bromfiets voortaan sámen op de gewone weg. Ze zien elkaar dan eerder en letten beter op elkaars weggedrag. Zo wordt het veiliger voor bromfietsers én automobilisten.

De regeling geldt alleen voor bromfietsen die herkenbaar zijn aan de helm en het GELE plaatje (of een gele striping) op het voorspatbord. Vanaf 15 december rijden zij op veel wegen binnen de bebouwde kom op de gewone rijweg.

Snorfietsers moeten wel gewoon gebruik blijven maken van het (verplichte) fietspad. Uit de praktijkproeven bleek, dat de nieuwe regeling ook voor fietsers en snorfietsers veel veiliger is. Toen de proefperiode in Den Haag, Apeldoorn en Tiel officieel was afgelopen, bleef de regel dat bromfieters niet op het fietspad mochten rijden gewoon van kracht. Na de proefperiode zijn de gunstige resultaten voor de verkeersveiligheid gebleven!

Nieuwe regel, nieuw verkeersbord.

Op de meeste plaatsen rijdt een bromfiets binnen de bebouwde kom dus vanaf 15 december tussen de auto's. Toch zijn er altijd plekken waar dat niet kan of waar het toch veiliger is om het fietspad te gebruiken.

Op die plaatsen komt een nieuw verkeersbord te staan. Bijvoorbeeld op wegen binnen de bebouwde kom waar auto's harder dan 70 km/uur mogen rijden. Maar ook langs wegen buiten de bebouwde kom, waar het autoverkeer 80 km/uur rijdt, komt het nieuwe bord te staan. De officiële benaming is dan: Fiets- en bromfietspad.

Fietspad.

Het vertrouwde ronde blauwe bord met de witte fiets betekent nog steeds: Verplicht fietspad. Maar dat geldt vanaf 15 december alleen voor fietsers en snorfietsers. Waar een bromfietser dit bord tegen komt, moet hij/zij het fietspad verlaten en op de gewone weg gaan rijden.

Waar dit bord staat mogen bromfietsers niet op het fietspad rijden. Dat is dan alleen voor fietsers en snorfietsers.

Spelregels voor bromfietsers.


- Zoveel mogelijk rechts houden met voldoende afstand van de zijkant van de weg.

- Auto's, bromfietsen en andere voertuigen links inhalen.
- Maak gebruik van voorsorteervakken en bijbehorende verkeerslichten.

De maximum snelheid blijft hetzelfde, namelijk 30 km/uur binnen de bebouwde kom en 40 km/uur buiten de bebouwde kom.

Nog vragen? Haal de folder of kijk op Internet!

Deze nieuwe verkeersregel maakt deel uit van een totaalpakket van maatregelen die de overheid ontwikkelt om het verkeer in Nederland in de toekomst een stuk veiliger te maken. Vanaf half november loopt onder het motto 'Brommers zichtbaar veiliger' een landelijke voorlichtingscampagne. Met de campagne worden alle verkeersdeelnemers geïnformeerd over de nieuwe regeling.

Daarnaast worden er ook regionaal activiteiten ontwikkeld om de nieuwe regel onder de aandacht te brengen.

Er is een gratis folder verkrijgbaar op het postkantoor en bij de bibliotheek. In de folder wordt duidelijk uitgelegd wat de maatregel inhoudt, voor wie die maatregel is bedoeld en wat de maatregel in de praktijk betekend.

U kunt de informatie ook vinden op de internetsite van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat: www.campagnes.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie