Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van Aartsen over Tsjetsjenie in NOS Journaal Radio 2

Datum nieuwsfeit: 17-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Uitspraak van de Minister van Ministerie van Buitenlandse Zaken 18-11-1999

MINISTER VAN AARTSEN OVER TSJETSJENIË/NOS JOURNAAL RADIO 2/ 13.00 UUR
17-11-1999

Bericht van Ministerie van Ministerie van Buitenlandse Zaken

De Russische president Jeltsin is onderweg naar Istanbul waar morgen en overmorgen de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, vergadert over Tsjetsjenië. Volgens minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken zullen dat moeilijke onderhandelingen worden. Dat Europa heeft het Russische optreden sterk veroordeeld maar aan de andere kant moeten er met datzelfde Rusland wel zaken worden gedaan.

MINISTER VAN AARTSEN:

Dat wordt een heel moeilijk gesprek, maar ik denk dat het ook een vervelend gesprek moet worden. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar de Europese Unie landen in ieder geval hebben de Russen nog al wat te zeggen in Istanboel. Want de Russische Federatie is zeer duidelijk gewezen - van de week in Brussel - op het disproportionele geweld dat men toepast. En ik kan mij niet herinneren dat de Europese Unie zo'n sterke verklaring heeft uitgegeven in de richting van Rusland, waarbij we gewoon zeggen:'Wij veroordelen Rusland'.

JOURNALIST:

Maar als je aan de ene kant iemand veroordeelt, hoe kun je er dan toe komen om tot een oplossing te komen?

MINISTER VAN AARTSEN:

Je moet wel, denk ik, heldere taal gebruiken. Ik heb ook het idee dat onze samenlevingen dat verwachten. En dat is dus het volgende verhaal dat we tegen de Russen zeggen: u moet maar een politieke oplossing zoeken, u zult ook al diegenen die daar willen helpen, humanitaire helpers, toelaten. We hebben overigens als Europese Unie, maar ook de Verenigde Staten gezegd:'We zien ook wel dat u een probleem heeft. U heeft een probleem met terrorisme en terrorismebestrijding, daar zijn wij ook bereid om u te helpen. Wij zijn ook bereid om de Russische Federatie hulp te bieden op humanitair gebied'. Maar het eerste is natuurlijk wel dat ze moeten ophouden met dat enorme geweld, dat ze daar gebruiken, wat weer vele, vele tienduizenden vluchtelingen en ontheemden met zich meebrengt. En dat wordt dus een lastig gesprek. Dat is zo, daar heeft u gelijk in.

JOURNALIST:

Is die OVSE-top morgen en overmorgen, is die mislukt als er geen oplossing komt voor Tsjetsjenië?

MINISTER VAN AARTSEN:

Ik hoop dat de Top in ieder geval een iets tegemoetkomenderhouding van de Russische Federatie met zich brengt. Als dat niet gebeurt en als de Russische Federatie de plaat opzet die we nu al eerder van ze hebben gehoord, dan hebben we een ernstige situatie.

JOURNALIST:

Hoe komt het toch, meneer Van Aartsen, dat Tsjetsjenië het niet redt in het nieuws? We zien de beelden, maar het is allemaal toch in de achtergrondsferen. Het onvergelijkbare voorbeeld is Kosovo?

MINISTER VAN AARTSEN:

Nou ik moet zeggen dat ik de indruk heb dat zeker de laatste dagen er heel veel aandacht aan Tsjetsjenië wordt gegeven. Misschien ook dankzij die OVSE-top. Misschien is het dus ook gewoon maar goed dat die top er is, want dat zet zo'n zaak ook in het brandpunt van de belangstelling. Ik heb er niet zo een, twee, drie een verklaring voor, waarom er minder aandacht voor zou zijn. Ik heb zelf het idee, dat vooral de laatste tijd die aandacht toeneemt en dat ook de druk op de Russische Federatie toeneemt en dat helpt natuurlijk ook in het afleggen van heldere verklaringen in de richting van de Russische Federatie.

Minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken, Jeroen van Dommelen sprak met hem.

© 1998 (minbuza@minbuza.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie