Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Scheuren in harde vloerafwerkingen

Datum nieuwsfeit: 18-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Bouw Research

Rotterdam, 18 november 1999

Scheuren in harde vloerafwerkingen

De toepassing van harde vloerafwerkingen, zoals bijvoorbeeld tegel- en natuursteenvloeren, op geprefabriceerde vloerelementen, veroorzaakt jaarlijks in zowel de woning- als de utiliteitsbouw forse schade en veel ongemak bij betrokken partijen. De praktijk wijst uit dat rechtlijnige scheuren, die ontstaan boven de voegen tussen de elementen, veelal worden veroorzaakt door onbekendheid met de technische eigenschappen van de vloer en\of de vloerafwerking. Dit probleem is door Stichting Bouwresearch (SBR) onderzocht. In een nieuwe handleiding 'Rechtlijnige scheuren in harde afwerkingen op prefab betonvloeren' worden regels gegeven voor het ontwerpen en vervaardigen van harde vloerafwerkingen op prefab betonvloeren en voor de taakverdeling tussen de verschillende partijen die bij het totstandkomen daarvan zijn betrokken.

Vrijwel alle gebouwen in de woning- en utiltiteitsbouw worden uitgevoerd met geprefabriceerde betonnen constructievloeren. Op deze constructievloeren kunnen allerlei vloerafwerkingen worden toegepast. Maar vooral bij de toepassing van harde vloerafwerkingen, zoals bijvoorbeeld tegel- en natuursteenvloeren, kunnen rechtlijnige scheuren ontstaan die in veel gevallen niet acceptabel zijn omdat zij het uiterlijk van een representatieve vloer aantasten of omdat zij de functionaliteit (bijvoorbeeld vloeistofdichtheid) van een vloerafwerking aantasten.

In de publicatie worden eerst de verschillende constructievloeren, de vloerafwerkingen en de twee typen rechtlijnige scheuren besproken. In een apart hoofdstuk wordt ingegaan op de organisatorische en technische oorzaken ervan. De publicatie wordt afgesloten met regels voor het ontwerpen en vervaardigen van dit type vloeren. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de taakverdeling tussen opdrachtgever, architect c.q. bestekschrijver, hoofdconstructeur, hoofdaannemer, prefab-leverancier en gespecialiseerde aannemers.

De uitgave is totstandgekomen dankzij financiële ondersteuning van: Bevlon, Betonbank, Bedrijfschap Natuursteenbedrijf, Bedrijfschap STS en Bovatin.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie