Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hermans verwelkomt studenten uit nieuw beursprogramma

Datum nieuwsfeit: 18-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nuffic

Persberichten

Den Haag, 16 november 1999

Hermans verwelkomt eerste lichting studenten uit nieuw beursprogramma

Minister Loek Hermans van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen heet op woensdag 18 november de 171 bursalen van het Huygensprogramma officieel welkom in Nederland. Zij zijn de eersten die dankzij dit nieuwe beursprogramma in Nederland komen studeren. De verwelkoming vindt plaats op de Huygens Day, die de Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs organiseert.

Met een beurs van het Huygens Programma kunnen talentvolle studenten uit landen van buiten de Europese Unie, zich in Nederland verdiepen in de wetenschappen of kunsten. Het Huygensprogramma is genoemd naar zowel Constantijn Huygens als zijn zoon Christiaan, respectievelijk dichter/politicus en wetenschappelijk vernieuwer. De Nuffic beheert ook dit beurzenprogramma.
Studenten die in Nederland hebben gestudeerd, vervullen vaak in hun latere werkzame leven in culturele, sociale en economische zin een ambassadeursrol voor Nederland. Om die reden heeft minister Hermans in zijn nota Kennis geven en nemen (eind september 1999) aangegeven onder meer door middel van dergelijke beurzen, de internationale positie van het Nederlands hoger onderwijs te willen stimuleren.

Het nieuwe Huygensprogramma is een belangrijk instrument in het kader van dit streven. Geselecteerde kandidaten komen in aanmerking voor een beursbedrag van 1545 gulden per maand. Belangstellenden, die niet ouder mogen zijn dan 35 jaar, dienen bij de Nederlandse ambassade in hun eigen land een uitgewerkt voorstel in voor een studieperiode in Nederland, die maximaal tien maanden mag duren. Zij moeten voor die tijd al toelating geregeld hebben tot een Nederlandse instelling voor hoger onderwijs. Een commissie van onafhankelijke deskundigen onder voorzitterschap van prof. Dr. Dick Wolfson selecteert de beste kandidaten.

De 174 kandidaten van de eerste selectieronde vertegenwoordigen het totale spectrum van kunsten en wetenschappen, waarbij kunstenaars met 27% de grootste groep vormen. Zij zijn afkomstig uit 39 landen. Numeriek komen daarbij Tsjechië, Hongarije, Rusland, Zuid-Afrika, Indonesië, China en Japan in het bijzonder naar voren.

Naast minister Hermans spreken op de feestelijke welkomstbijeenkomst professor Wolfson en Pieter van Dijk, directeur van de Nuffic. De Huygens Day staat verder in het teken van een kennismaking met Nederland. Er staan excursies op het programma en Han van der Horst, auteur van het boek The Low Sky, understanding the Dutch vertelt het een en andere over de Nederlandse samenleving met als uitgangspunt de traditionele vaderlandse cuisine.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie