Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Breda verstrekt mobiele telefoons aan rolstoelgebruikers

Datum nieuwsfeit: 18-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

BREDA VERSTREKT MOBIELE TELEFOONS AAN ROLSTOELGEBRUIKERS

Bredase burgers die via de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) een elektrische rolstoel of scootmobiel hebben of deze in de toekomst aanvragen, kunnen vanaf eind dit jaar bijzondere bijstand krijgen voor de aanschaf van een pre-paid mobiele telefoon. De gemeente wil hiermee het gevoel van veiligheid van deze gebruikers vergroten. Hiermee is vanaf 2000 jaarlijks een bedrag gemoeid van circa f 80.000,-. Dit wordt betaald uit het budget bijzondere bijstand. Het plan wordt vooraf aan de Participatie Raad Breda voorgelegd ter advisering en wordt naar verwachting per 1 december van dit jaar ingevoerd.

Breda kent momenteel circa 700 WVG-cliënten die in het bezit zijn van een elektrische rolstoel of scootmobiel. Zij hebben aangegeven soms angstig te zijn om alleen op pad te gaan. Bij pech onderweg kunnen ze in de problemen raken. Om hun maatschappelijke participatie te vergroten, biedt de gemeente hen de mogelijkheid een pre-paid mobiele telefoon aan te schaffen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan kunnen zij familieleden of een reparateur alarmeren via deze mobiele telefoon.

Volgende week worden WVG-cliënten met een elektrische rolstoel of scootmobiel schriftelijk benaderd en kunnen zij in aanmerking komen voor bijzondere bijstand voor de aanschafkosten van een dergelijke telefoon. Omdat een inhaalslag gemaakt moet worden, wordt dit jaar eenmalig f 112.000,- ingezet. Ook dit bedrag wordt betaald uit het budget bijzondere bijstand. Bij de toekenning van deze eenmalige bijdrage, wordt rekening gehouden met het inkomen van deze cliënten. Is hun inkomen niet hoger dan 1,5 maal de bijstandsnorm, dan ontvangen zij bijzondere bijstand voor de aanschaf van deze telefoon.

Mensen dienen de mobiele telefoon zelf aan te schaffen. De gemeente vergoed het aanschafbedrag tot een maximum van f 200,-. Meergebruik is voor hun eigen rekening. Burgers die via de bijzondere bijstand een mobiele telefoon verstrekt hebben gekregen, kunnen jaarlijks een aanvraag indienen voor een pre-paidkaart met een beltegoed van f 25,-. Hierbij wordt rekening gehouden met hun volledige draagkracht (hiervan is sprake wanneer het inkomen hoger is dan 100% van de bijstandsnorm). Ook vindt in deze gevallen een vermogenstoets plaats.

Breda, 18 november 1999

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie