Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Advies Gezondheidsraad harttransplantatie bij jong kind

Datum nieuwsfeit: 18-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gezondheidsraad

PERSBERICHT

_________________________________________________________________

Harttransplantatie bij het jonge kind

Het is, bij de huidige stand van de wetenschap, gerechtvaardigd om voor jonge kinderen met zeer ernstige aangeboren hartafwijkingen de mogelijkheid van harttransplantatie te overwegen. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een vandaag
gepubliceerd advies aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voorlopig is in Nederland concentratie in één academisch centrum voor kindergeneeskunde wenselijk.

De laatste jaren is in hooggekwalificeerde buitenlandse centra veel vooruitgang geboekt met harttransplantatie bij jonge kinderen, pasgeborenen inbegrepen, voor wie andere levensreddende geneeskundige mogelijkheden ontbreken. Ongeveer de helft van de patiëntjes leeft na de ingreep nog ten minste tien jaar met een aanvaardbare kwaliteit van leven. De beslissing om al dan niet tot transplantatie over te gaan, kan ouders en artsen echter voor grote dilemma's plaatsen omdat de vooruitzichten op langere termijn nog erg onzeker zijn. Evenwichtige voorlichting van de ouders is van groot belang. Onmiskenbaar is er een niet te verwaarlozen kans op chronische afstoting van het donorhart. Niettemin meent de Gezondheidsraad dat de tijd gekomen is om in Nederland de optie van een programma voor harttransplantatie bij jonge kinderen te overwegen.

Voor pasgeborenen met het zogeheten 'hypoplastisch linkerhart-syndroom' (HLHS: een onderontwikkelde linkerhart-helft) is de Norwood-operatie een alternatief met ongeveer dezelfde resultaten als transplantatie. Dit alternatief verdient voor deze patiëntjes de voorkeur zolang het huidige grote tekort aan donorharten voortduurt.

In de hele Eurotransplant-regio (circa 120 miljoen inwoners) komen jaarlijks ongeveer 45 donorharten beschikbaar die bruikbaar zijn voor transplantatie bij jonge kinderen. Naar verwachting zullen in Nederland elk jaar ten hoogste 25 kinderen, pasgeborenen met HLHS inbegrepen, voor transplantatie in aanmerking komen. Ervan uitgaande dat in geval van HLHS gekozen wordt voor de Norwood-operatie, schat de Gezondheidsraad dat in ons land jaarlijks voor vijf tot tien jonge kinderen harttransplantatie de enige mogelijkheid is. Mede gelet op dit tamelijk kleine aantal is het, zo meent de Raad, vooral ten behoeve van de kwaliteit van de zorg gewenst om een eventueel te beginnen transplantatieprogramma voorlopig te concentreren in één centrum. Dat zou dan een academisch centrum voor kindergeneeskunde moeten zijn, met ruime ervaring op de terreinen van kindercardiochirurgie en orgaantransplantatie. Volgens het advies is samenwerking met gerenommeerde buitenlandse centra wenselijk, ook op het gebied van onderzoek naar de kwaliteit van leven na transplantatie. Ten slotte pleit de Gezondheidsraad ervoor dat Norwood-operaties in Nederland in ten hoogste twee of drie centra plaatsvinden.

Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt drs MA Bos, tel. (070) 340 56 68.

Datum: 18 november 1999

_________________________________________________________________

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie