Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

"Arbeidsmarkt van artiesten en musici wisselvallig"

Datum nieuwsfeit: 18-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

26 november 1999

Wisselvallig en flexibel: de arbeidsmarkt van artiesten en musici

Artistiek werk en de arbeidsmarkt van kunstenaars en artiesten krijgen ten onrechte weinig aandacht in het reguliere arbeidsmarktonderzoek. De theoretische en empirische oriëntatie van dat onderzoek wordt nog altijd sterk bepaald door het model van de industriële loonarbeid, ondanks de komst van de diensteneconomie, de postindustriële samenleving en de informational society. De organisatie van artistiek werk, die in veel opzichten afwijkt van industriële loonarbeid, kan juist om die reden model staan voor arbeid in de postindustriële samenleving, aldus Teunis IJdens. In zijn proefschrift Schots en scheef. Artistiek werk tussen markt en organisatie richt hij zich met name op het werkterrein van jazzmusici, cabaretartiesten en andere podiumkunstenaars. Hij promoveert op vrijdag 26 november 1999 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De wisselvalige beroepspraktijk en de flexibele arbeidsmarkt van jazzmusici, cabaretartiesten en andere podiumkunstenaars staan centraal in IJdens proefschrift. De verdeling van werkgelegenheid en inkomsten onder deze artiesten is enerzijds onderhevig aan de werking van het zuivere marktmechanisme en anderzijds aan institutionele regulering.

Institutionele factoren zoals subsidiebeleid en lesbevoegdheden spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de verdeling van werk en inkomsten onder jazz- en improviserende musici in Nederland. Inkomensverschillen tussen jazzmusici berusten vooral op het aantal optredens en op het feit of een musicus ook les geeft dan wel alleen met optreden zijn brood verdient. Verschillen in het honorarium per optreden zijn betrekkelijk gering, ten eerste omdat de vraag naar jazz en improvisatiemuziek niet groot is en ten tweede omdat gesubsidieerde concerten doorgaans volgens een minimumnorm door de podia gehonoreerd worden.

De arbeidsmarkt voor cabaretartiesten fungeert daarentegen geheel en al volgens het principe van de vrije markt. Vakbonden en collectieve afspraken hebben op dit terrein geen betekenis. Er is een grote maar selectieve vraag naar cabaret, en de financiële verdiensten per optreden lopen zeer sterk uiteen.

De wisselvallige beroepspraktijk en de flexibele arbeidsmarkt van kunstenaars en artiesten zijn niet zonder risico's. Ten eerste bestaat het gevaar dat een deel van elke nieuwe lichting artiesten na afronding van een kunstvakopleiding langdurig zonder betaald passend werk komt te zitten. Ten tweede kunnen gemakkelijk gaten vallen in de reeks kortstondige arbeidsrelaties en losse optredens. Dit zijn risico's voor individuele artiesten, die daar ieder voor zich een antwoord op moeten zien te vinden, maar ook voor de samenleving en de sector die de kosten van bijstands- en werkloosheidsuitkeringen dragen.

Vandaar beleidsinspanningen die gericht zijn op het bevorderen van de arbeidsinpassing van werkzoekende podiumkunstenaars, zoals subsidies voor werkervaringsplaatsen. Vandaar ook de Wet Inkomensvoorziening Kunstenaars, die kunstenaars financieel in staat stelt hun beroepspraktijk voort te zetten en te ontwikkelen door hen een basisuitkering onder bijstandsniveau te bieden met de ruimte om bij te verdienen en zonder de plicht om ander betaald werk te zoeken.

Deze nieuwe maatregelen en voorzieningen kunnen met de werkloosheidsverzekering zorgen voor een flexibel antwoord op de risico's van de flexibele arbeidsmarkt, die sommige artiesten tot sterren maakt en anderen buiten beeld laat.

Noot voor de pers

Promotie: vrijdag 26 november 1999, 13.30 uur

Plaats: Woudestein, Senaatszaal

Info: bij de promovendus, e-mail:
(ijdens@fhk.eur.nl) of bij de afdeling Interne en Externe Betrekkingen, tel. 010 408 1777

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie