Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Derde Warandelezing door SER-voorzitter Herman Wijffels

Datum nieuwsfeit: 18-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant

Programma Studium Generale KUB

ism BMF en Brabants Dagblad:

HET GROENE POLDERMODEL

Derde Warandelezing door de voorzitter van de SER, dr. Herman Wijffels

Donderdag 18 november Aula KUB

20.00 - 21.30 uur (vanaf 19.30 uur koffie verkrijgbaar)

co-referent: prof.dr. Aart de Zeeuw , hoogleraar Milieueconomie KUB

Het gaat goed in Nederland! Het poldermodel blijkt een doorslaand succes en trekt zelfs internationale aandacht. Gaat het ook goed met het milieu? Al tien jaar geleden werd gesteld dat Nederland in 2010 duurzaam moest zijn. Inmiddels zijn we een halve generatie verder en rijst de vraag of een duurzame samenleving in beeld komt. Herman Wijffels zal op deze vraag ingaan. Daarbij komt de specifieke situatie van Nederland aan de orde, worden dilemma's geschetst en de contouren van het langetermijnperspectief verkend.

In het poldermodel zouden ook de milieuorganisaties een plek hebben: zij zouden bij de SER-advisering over natuur- en milieuverwante thema's betrokken worden. Het is echter de vraag of dat voldoende is, en of de economie bij de afweging van belangen niet altijd aan het langste eind trekt.

Vooral nu Herman Wijffels voorzitter van de SER is, is de beantwoording van deze vraag interessant. Immers, voor het eerst heeft de Sociaal Economische Raad een voorzitter met een groene achtergrond en uitgesproken ideeën over milieu. Wijffels is van mening dat de economie niet alleenzaligmakend is: "Het gaat om people, profit en planet". Uit zijn lezing zal moeten blijken of in deze drie p's ook die van het poldermodel ingepast kan worden. Wijffels zal aan de tand gevoeld worden door Aart de Zeeuw, die als co-referent optreedt.

Warandelezing
Studium Generale (KUB), de Brabantse Milieufederatie en het Brabants Dagblad organiseren hiermee de derde Warande-lezing. Elk jaar wordt een prominent spreker gevraagd om achtergronden van milieuvraagstukken toe te lichten. In 1997 en 1998 waren Jan Pronk en Hans Achterhuis de voorgangers van Herman Wijffels.

Juist aan de Warandelaan (warande=wandelpark) is het mogelijk om afstand te nemen van de dagelijkse hectiek en zich te bezinnen op de structurele samenhang van de lange termijn. De programma's van Studium Generale zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld.

Voor meer informatie: Studium Generale, Katholieke Universiteit Brabant, tel. (013) 466 22 66.

09-11-1999 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie