Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Horst Gerzonlezing: Seculiere en boeddhistische relikwieën

Datum nieuwsfeit: 18-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Persinformatie

Nummer 151 9 november 1999

Periode 15 t/m 21 november 1999

Seculiere en boeddhistische relikwieën

Prof.dr. W.H. Vroom behandelt in zijn lezing twee aspecten van het seculiere relikwie. In de Republiek der Verenigde Nederlanden bestond veel belangstelling voor herinnerings-stukken die aan grote persoonlijkheden deden denken; de boekenkist van Hugo de Groot is hier een voorbeeld van. Vorsten als Philips II bezaten vaak veel relieken van heiligen, maar de religieuze betekenis hiervan raakte op de achtergrond ten koste van vorstelijke representatie. De wetenschappelijke ordening van zo'n collectie wijst op een vorm van musealisering die als een vroeg hoofdstuk uit de geschiedenis van het verzamelen kan worden opgevat.

Wim Vroom is jarenlang directeur geweest van de afdeling Nederlandse Geschiedenis van het Amsterdamse Rijksmuseum. Van 1991 tot 1997 was hij bijzonder hoogleraar in de Nederlandse Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Prof.dr. K.R. van Kooij richt zich tijdens zijn lezing op de boeddhistische relieken. Het Boeddhisme is als eerste van de grote wereldgodsdiensten een cultus van relikwieën begonnen. Deze is ontstaan uit de behoefte om de herinnering aan de persoon, de woorden en de leer van de Boeddha vast te houden. Een tand en een bedelnap van de Boeddha bijvoorbeeld zijn al kort na zijn crematie in monumentale reliekschrijnen ingesloten. Van Kooij gaat in op de rol die de reliekenverering in boeddhistische landen speelde en speelt. Er zijn oorlogen om gevoerd, ze hebben wonderen verricht, er zijn kostbare houders voor gemaakt en ze worden in processies rondgedragen.

Karel van Kooij studeerde Sanskrit en Indische Godsdiensten en promoveerde op een rituele Sanskrit tekst. Sedert 1991 is hij hoogleraar in de Kunstgeschiedenis en Archeologie van Boeddhisme en Hindoeïsme aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Beide lezingen zijn georganiseerd in het kader van de Tiende Horst Gerson Lezing, zie hierna.

Datum en tijd

donderdag 18 november 1999, 11.30 en 13.30 uur

Sprekers

prof.dr. W.H. Vroom en prof.dr. K.R. Kooij

Plaats

Synagoge, Folkingestraat 60, Groningen

Organisatie

Stichting Gerson Lezingen

Informatie

dr. L. de Vries, tel. (050)363 61 01/60 88, e-mail (l.de.vries@let.rug.nl) en dr. J.L. de Jong, tel. (050)363 61 01/60 91, e-mail (j.l.de.jong@let.rug.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie