Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grote steden: goede koopwoningen voor lage inkomens behouden

Datum nieuwsfeit: 18-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Grote steden: goede koopwoningen voor lage inkomens behouden

De regeling waarbij corporaties woningen onder voorwaarden verkopen, zoals terugkoop en het delen van de marktwaardestijging- of daling, moet blijven bestaan. Dankzij deze regeling komen ook mensen met een laag inkomen in aanmerking voor een kwalitatief goede koopwoning. Bovendien is deze tussenvorm van huur en koop een belangrijk instrument bij de herstructurering van wijken. Dit schrijft de Rotterdamse wethouder Herman Meijer mede namens Amsterdam, Den Haag en Utrecht aan de Tweede Kamer.

De vier grote steden houden hun pleidooi aan de vooravond van de behandeling van de Wet Bevordering Eigen Woningbezit. In die wet is sprake van een koopsubsidie voor huizenkopers met een laag inkomen. De vier wijzen er op dat de subsidie - voor huizen tot fl. 250.000 - er met de huidige prijsontwikkeling toe kan leiden dat alleen de slechtste of goedkoopste woningen beschikbaar komen voor de laagste inkomens. De steden verzoeken de Tweede Kamer de koopconstructie van de corporaties te laten bestaan naast de koopsubsidie. Recent hebben enkele partijen, zoals de Vereniging Eigen Huis, aangegeven van deze constructie af te willen. Het zou de corporaties te veel bevoordelen.

Het verkopen van corporatiewoningen onder voorwaarden, betekent dat ook lage inkomens een goede woning kunnen kopen. In de brief staat verder dat de koopconstructies er voor zorgen dat er een voorraad betaalbare en goede woningen blijft bestaan. Kopers moeten hun huis immers bij verkoop weer aanbieden aan de corporatie die de woning tegen een gereduceerde prijs weer doorverkoopt. De koper en de corporatie delen de waardestijging of -daling. Een ander voordeel is steun van de corporatie bij het woningonderhoud.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie