Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gunstige verwachtingen voor fondsen werknemersverzekeringen

Datum nieuwsfeit: 18-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

LISV

Lisv: vermogenspositie fondsen

Verwachte vermogenspositie fondsen werknemersverzekeringen in 2000 gunstig

Alle fondsen voor de werknemersverzekeringen waarvoor premies worden geheven hebben in 2000 naar verwachting meer baten dan lasten. Dit heeft een gunstig effect op de vermogenspositie van deze fondsen voor de arbeidsongeschiktheid en de werkloosheid. Dit staat in een nota van het Lisv die aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt gestuurd. Daarbij is rekening gehouden met de inmiddels door de minister voor het jaar 2000 vastgestelde premiepercentages.

Bij de verschillende arbeidsongeschiktheidsfondsen is, met uitzondering van het fonds voor zelfstandigen (een vermogenstekort van f 162 mln.), sprake van overschotten. Bij de Aok (het fonds voor de gedifferentieerde premie) wordt eind 2000 een vermogensoverschot verwacht van f 145 mln. en bij het Aof f 503 mln.

De meest gunstige vermogensontwikkeling doet zich voor bij het AWf, waaruit de WW-uitkeringen na 6 maanden werkloosheid worden gefinancierd. Eind 2000 wordt daarin een vermogensoverschot verwacht van ruim f 3,9 mld. (eind 1999: f 428 mln. positief en eind 1998 nog f 2,3 mld. negatief). Belangrijkste oorzaak hiervan is dat het kabinet de premie voor deze verzekering hoger heeft vastgesteld dan volgens het Lisv nodig is (10,0 tegenover 6,89).

De arbeidsongeschiktheidsfondsen Aok, Aof en Afz hebben in 2000 naar verwachting gezamenlijke lasten van f 25,2 mld. tegenover f 27 mld. aan baten. Het AWf verwacht f 8,1 mld. aan lasten en f 11,7 mld. aan baten.
Voor uitkeringen aan jonge arbeidsongeschikte gehandicapten worden lasten verwacht van bijna f 2,9 mld., terwijl voor de reïntegratie van arbeidsongeschikten lasten zijn geraamd van f 816 mln. Voor het Toeslagenfonds zijn totale lasten geraamd van f 694 mln. Deze lasten worden volledig gefinancierd door het Rijk.

Door hoge premies ontstaan er thans grotere reserves dan vanuit een verantwoord fondsenbeheer nodig is. Het Lisv-bestuur heeft met verbazing vastgesteld dat de door het Lisv geadviseerde premies zonder nadere argumentatie door het Kabinet terzijde zijn gelegd. In bestuurlijk overleg met de staatssecretaris zal het Lisv dit aan de orde stellen.

.............

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie