Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afvalpassen voor betalers afvalstoffenheffing

Datum nieuwsfeit: 19-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Maastricht

106 Pas tegen afvaltoerisme maandag de deur uit

19 november 1999

Maandag a.s. start de verzending van de afvalpas naar alle Maastrichtse huishoudens die afvalstoffenheffing hebben betaald. Deze afvalpas biedt, in combinatie met een geldig legitimatiebewijs, toegang tot de milieuparken. Per huishouden wordt één pas verstrekt, ook in studentenhuizen. Tegelijkertijd krijgen de Maastrichtse bedrijven een brief waarin staat dat ze niet meer het milieupark kunnen bezoeken. De inwoners van de Belgische en Nederlandse buurgemeenten worden vanaf 29 november geïnformeerd door middel van een grootschalige publiekscampagne.

Een Maastrichts huishouden betaalt per jaar 538 gulden afvalstoffenheffing (volgend jaar 547 gulden). Gebruik van het milieupark is vervolgens gratis. Dat leidt tot milieutoerisme. Niet-Maastrichtenaren en bedrijven brengen massaal hun afval naar Maastricht. Hierdoor wordt per inwoner drie keer zoveel grof huishoudelijk afval ingezameld dan het Limburgs gemiddelde. En dat kost de Maastrichtse samenleving naar schatting 1,7 miljoen gulden per jaar.

Vanaf 1 januari a.s. krijgen dus alleen nog maar Maastrichtse particulieren toegang tot de vijf milieuparken van die stad. Bedrijven, evenals niet-Maastrichtenaren, betalen geen afvalstoffenheffing en krijgen dus ook geen afvalpas. Wie zonder afvalpas toch zijn afval kwijt wil in het milieupark, kan tegen betaling van 55 gulden worden toegelaten.

De regel dat de milieuparken alleen voor particulieren zijn bestemd bestaat al langer, zij was alleen moeilijk te handhaven. Vandaar de invoering van de afvalpas. Milieupolitie zal erop toezien dat particulieren met afvalpas geen bedrijfsafval aanbieden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie