Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bezwaren tegen veilen etherfrequenties Digitale Televisie

Datum nieuwsfeit: 19-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NOZEMA

19-11-1999

Bezwaren tegen veilen van etherfrequenties Digitale Televisie

De Stichting Digitenne, die digitale televisie via de ether wil gaan verzorgen, heeft bezwaren tegen het voornemen van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevr. drs. J.M. de Vries, de frequenties voor deze vorm van televisie te gaan veilen. Volgens Digitenne is een zgn. vergelijkende toets een beter middel om frequenties te verdelen. De Telecommunicatiewet maakt dit mogelijk, maar Verkeer en Waterstaat houdt vast aan het oorspronkelijke plan. Volgens Digitenne is het onduidelijk waarom.

Digitenne is van mening dat in markten die nog moeten worden ontwikkeld veilen niet het juiste instrument is om frequenties te verdelen. Zoiets kan wel bij een markt als mobiele telefonie, die al jaren bestaat, maar niet bij digitale televisie, waar we spreken over een verdringingsmarkt. De kosten van een veiling kunnen zo hoog worden dat het project bij de start financieel te zwaar belast wordt en dus in Nederland geen kans van slagen heeft. Ook kunnen partijen mee gaan bieden die de frequenties niet echt willen gaan gebruiken, maar er belang bij hebben dat digitale televisie via de ether niet van de grond komt. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is verschillende malen op de hoogte gebracht van de bezwaren tegen veilen, maar komt volgens Digitenne niet met een afdoend antwoord op de vraag waarom er nu eigenlijk geveild moet gaan worden. Zelf stelt Digitenne als verdelingsinstrument voor een zgn. vergelijkende toets, dat wil zeggen dat gegadigden hun plannen ter beoordeling voorleggen. Daarbij is Digitenne zich er van bewust dat aan het gebruik van frequenties kosten verbonden kunnen zijn. Tot nog toe weigert het ministerie op dit voorstel in te gaan.

In Digitenne werken samen de NOS (namens alle publieke omroepen), VESTRA (de gezamenlijke commerciële omroepen), Nozema, Canal+, KPN en het NOB. Digitenne wil op korte termijn een goedkoop pakket met 25 televisiekanalen gaan aanbieden dat via de ether is te ontvangen. Daarmee komt er concurrentie voor de kabel en kan de consument kiezen bij wie hij zijn televisieprogrammas bestelt en tegen welke prijs. Op 18 november vergadert de commissie Verkeer en Waterstaat van de Tweede Kamer over de toekomst van digitale televisie. Verschillende politieke partijen hebben al eerder aangegeven kritisch te staan tegenover het voornemen van het kabinet om te gaan veilen. Tijdens de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Economische Zaken is bij motie uitgesproken dat bij het vrijgeven van licenties voor de gedigitaliseerde ether rekening gehouden dient te worden dat de nieuwe licentiehouder daadwerkelijk concurrentie met de kabel aan zal moeten en kunnen gaan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie