Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Training voor proef met langere en zwaardere vrachtwagens

Datum nieuwsfeit: 19-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VAKOPL TRANSPORT EN LOGISTIEK

Training voor proef met langere en zwaardere vrachtwagens(LZV)

PERSBERICHT

Alphen a/d Rijn, 19-11-1999

Speciale training ontwikkeld voor vrachtwagenproef van ministerie van Verkeer en Waterstaat

Vakopleiding Transport en Logistiek verzorgt training voor proef met langere en zwaardere vrachtwagens (LZV)

In het voorjaar 2000 verzorgt Vakopleiding Transport en Logistiek de training voor chauffeurs van circa vijftien vrachtwagencombinaties. Deze chauffeurs zullen onder strenge voorwaarden in 2000 deelnemen aan een proef met Langere en Zwaardere Vrachtwagens (LZV) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Overigens kunnen zich hiervoor nog bedrijven aanmelden.
Belangrijkste argumenten voor de LZV's zijn mogelijk positieve gevolgen voor milieu en congestie. Het gespecialiseerde opleidingsinstituut voor Transport en Logistiek heeft hiervoor een speciale eendaagse training ontwikkeld, waarin beladen, kijktechniek, stuurtechniek en manoeuvreren met de voertuigen centraal staat.

De minister van Verkeer en Waterstaat heeft haar besluit tot de proef onder meer gebaseerd op een aanvullend advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) ten aanzien van veiligheidsaspecten. Het project LZV's is gestart om mogelijk positieve gevolgen te onderzoeken voor milieu (minder voertuigbeweging en energiegebruik, emissies) en congestie. De combinaties zijn maximaal 25,25m lang en wegen maximaal 60 ton: circa 10 ton zwaarder en 6,50 meter langer dan de huidige wetgeving toestaat.

Voorselectie en training
De vijftien transportbedrijven die aan de proef met Langere en Zwaardere Vrachtwagens (LZV's) gaan deelnemen, moeten vooraf aan strenge eisen voldoen. Hiertoe zullen potentiële bedrijven hun chauffeurs eerst de speciaal ontwikkelde training van Vakopleiding Transport en Logistiek laten volgen. Het theoriegedeelte van de training behandelt highlights over verkeerstheorie en specifieke zaken rondom lange en zware voertuigen (lading, kijk- en stuurtechniek) en de omgang met andere weggebruikers. In het praktijkgedeelte krijgt elke cursist een instructierit inclusief manoeuvreren, toegesneden op het traject dat daadwerkelijk in de pilotfase wordt afgelegd. De training wordt afgesloten met een praktijk- en theorietoets van het CBR/CCV. Medio 2000 zal het ministerie van Verkeer en Waterstaat de proef afsluiten.

Praktijktrainingen voor chauffeurs

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie