Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitgaven sociale zekerheid en arbeidsmarkt 300 mln lager

Datum nieuwsfeit: 19-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: Uitgaven sociale zekerheid en arbeids...........

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht Ministerraad
19 november 1999

UITGAVEN SOCIALE ZEKERHEID EN ARBEIDSMARKT IN 1999 300 MILJOEN GULDEN

LAGER DAN BEGROOT

De uitgaven voor sociale zekerheid en arbeidsmarkt vallen dit jaar ongeveer 300 miljoen gulden lager uit dan begroot in de Sociale Nota 2000. Dit blijkt uit de Najaarsbrief sociale zekerheid en arbeidsmarkt 1999 van minister De Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De ministerraad heeft ingestemd met de brief.

In de brief wordt een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de inkomsten en uitgaven in de sector sociale zekerheid en arbeidsmarkt in 1999. De raming van de totale uitgaven in deze sector is met 300 miljoen gulden bijgesteld en komt nu uit op 102,1 miljard gulden.

De meevaller wordt voor een deel veroorzaakt door een daling met 332 miljoen gulden van de uitgaven van het Algemeen werkloosheidsfonds en het Wachtgeldfonds. Dit heeft te maken met de aanhoudend sterke daling van het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering. De bijstandsuitgaven vallen per saldo 250 miljoen gulden lager uit en er wordt 75 miljoen gulden minder uitgegeven voor de Wet inkomensvoorziening kunstenaars (Wik). Bij het van kracht worden van de Wik begin dit jaar werd er van uitgegaan dat veel kunstenaars zich direct zouden melden voor een uitkering. Dit bleek niet het geval te zijn, waardoor een deel van het budget nog niet wordt besteed.

Naast meevallers is sprake van hogere uitgaven. Zo blijken onder andere de uitkeringen op grond van de Wet arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (WAZ) en op grond van de AOW gemiddeld gezien hoger uit te vallen. Deze twee posten samen leiden tot extra uitgaven van 106 miljoen gulden. Ook wordt meer uitgegeven aan de reïntegratie van arbeidsgehandicapten, bevallings- en zwangerschapsuitkeringen. Daarnaast wordt de begroting van SZW extra verhoogd voor de instroom- en doorstroombanen. Deze posten tellen op tot 250 miljoen gulden.

RVD, 19.11.1999

19 nov 99 16:04

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie