Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schaken: NOC*NSF-nominatie voor Daniël Stellwagen

Datum nieuwsfeit: 19-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijke Nederlandse Schaakbond

NOC*NSF-nominatie voor Daniël Stellwagen

door Johan Hut

Het talent van Daniël Stellwagen is nu ook buiten de schaakwereld erkend. De koepelorganisatie NOC*NSF heeft de 12-jarige Soestenaar genomineerd voor de titel 'Nederlands sporttalent van het jaar'. Sportjournalisten moeten een keuze maken uit vijf kandidaten onder de twintig jaar, uit diverse takken van sport. De uitslag wordt bekend gemaakt op woensdag 15 december, tegelijk met de verkiezing van sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar. De bekendmaking wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden.

Directe aanleiding voor Daniëls nominatie is natuurlijk zijn reeks successen van dit jaar. In de leeftijdscategorie tot en met twaalf jaar werd hij Nederlands kampioen en won hij zilver op zowel het Europees als het wereldkampioenschap. Ook vermeldt NOC*NSF in de toelichting het VAM-toernooi Hoogeveen 1998, waarin Daniël, toen nog elf jaar oud, de jongste Nederlander werd die ooit een grootmeester (de Fin Yrjo Rantanen) versloeg.
NOC*NSF heeft zich door schaakdeskundigen laten informeren over de kracht van Daniël. Die prezen vooral zijn veelzijdigheid en vonden dat Daniël uitblonk in openingskennis, eindspeltechniek en tactisch inzicht. Jan Timman zei desgevraagd: "Bij Daniël valt me op, dat hij strategisch zo'n sterke indruk maakt, terwijl andere jongens van die leeftijd alleen naar de aanval kijken. Dat wijst erop dat hij een veelzijdige allroundspeler zal worden."
Na Daniëls succes in Hoogeveen vorig jaar schreef Max Pam in Het Parool dat hij de meest getalenteerde Nederlandse jeugdschaker sinds Jan Timman is en Hans Ree in NRC Handelsblad dat we in Nederland waarschijnlijk nooit een elfjarige hebben gehad die zo sterk was. Dit jaar schreef Gert Ligterink in De Volkskrant dat zijn rustige, gezonde spel soms herinneringen oproept aan dat van de jonge Karpov. Zo beschouwd is 'Nederlands talent van het jaar' een goede typering voor Daniël Stellwagen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie