Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SNS bank Limburg Prijs voor hernia-onderzoek P. Vroomen

Datum nieuwsfeit: 19-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Maastricht

Persbericht 19 november 1999

Voor onderzoek naar herniaklachten

SNS bank Limburg Prijs toegekend aan dr. P. Vroomen

De SNS bank Limburg Prijs 1999 is toegekend aan dr. P. Vroomen. Hij krijgt de prijs voor zijn proefschrift "The diagnosis & conservative treatment of sciatica", waarop hij op 8 juli vorig jaar is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht (UM).

Herniaklachten komen veel voor en ze ontstaan wanneer zenuwwortels in de rug bekneld raken. Er ontstaat dan in de eerste plaats pijn die uitstraalt in het been. Deze pijn wordt in de volksmond ischias genoemd. In zijn proefschrift zet Vroomen uiteen hoe een nauwkeurige herkenning van problematische herniaklachten mogelijk is. Hoewel bij herniaklachten aan een operatie wordt gedacht, vindt genezing vaak plaats zonder ingreep. In het proefschrift worden de resultaten van de niet-operatieve behandeling van hernia samengevat.

Voor herniaklachten geldt sinds mensenheugenis een bedrustkuur als de eerste behandeling. Patrick Vroomen heeft in zijn onderzoek aangetoond dat een bedrustkuur niet bijdraagt aan de genezing van herniaklachten. De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende medische blad The New Engeland Journal of Medicine. Volgens de jury heeft het onderzoek van Vroomen zeer profilerend gewerkt voor de UM. Vroomen is tevens medeopsteller van een rapport van de Gezondheidsraad over herniaklachten, dat afgelopen week aan minister Borst van Volksgezondheid werd aangeboden. De resultaten van het bedrustonderzoek zijn een belangrijk onderdeel van de rapportage. Vroomen is thans in het azM in opleiding tot neuroloog.

SNS-prijs

De SNS bank Limburg Prijs is een wetenschappelijke prijs, die jaarlijks wordt toegekend aan een onderzoeker die in het voorafgaande jaar is gepromoveerd aan de UM. Het moet gaan om een veelbelovende onderzoeker, die aan het begin van een wetenschappelijke carrière staat. Aan de prijs zijn een geldbedrag verbonden van tienduizend gulden en een sculptuur van de Maastrichtse kunstenares Desirée Tonnaer. Patrick Vroomen krijgt de prijs a.s. maandag 22 november uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie