Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Persbulletin Noorwegen november 1999

Datum nieuwsfeit: 20-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 22 SEPTEMBER 1999

'Plussen en minnen' vanuit Nederland

Op jaarbasis gaan er ongeveer 120.000 Nederlanders met vakantie naar Noorwegen. Daarvan kiest 80% voor een zomervakantie en 20% voor een winter(sport)vakantie. In de zomer reist 83% met eigen vervoer naar Noorwegen, terwijl in de winter de verhouding precies andersom ligt:
60% kiest voor vervoer met het vliegtuig.

In de periode januari-september 1999 werden 278.783 Nederlandse overnachtingen in hotels/pensions met meer dan 20 kamers geregistreerd, hetgeen een stijging van 14% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal Nederlandse campingovernachtingen bedroeg in dezelfde periode 335.427 hetgeen 7% minder is dan dezelfde periode vorig jaar.
Bron: Statistisk Sentralbyrå Noorwegen

VOLOP TOERISTENROUTES VOOR MOOIE RONDREIZEN:

Noorwegen doet z'n naam eer aan

Noorwegen (`de weg naar het noorden') doet zijn naam beslist eer aan: na iedere bocht en achter iedere boom of berg is er wel wat interessants te zien en beleven. Het is dus helemaal niet zo gek dat de meeste Nederlandse vakantiegangers dit bezienswaardige land het liefst door middel van een rondreis verkennen.

De afgelopen jaren heeft men in Noorwegen flink aan de weg getimmerd. De tunnel naar de Noordkaap is afgelopen zomer opengesteld en vier "nationale toeristenroutes" hebben een grondige opknapbeurt gehad. Voor meer dan 25 miljoen gulden werd er in de routes geïnvesteerd en zijn ze uitgerust met tal van toeristische attracties. Uitdagende wandel- en natuurpaden, nieuwe parkeerplaatsen en uitzichtpunten maken iedere pauze onderweg nu een belevenis!

Diverse informatieborden op parkeerplaatsen vertellen de bezoekers over de geschiedenis en de natuur in de regio. Ook informatie over een uitgebreid activiteitenpakket wordt aangeboden: van fietstochten tot gletsjerwandelingen en ... paddestoelen verzamelen! Redenen te over om uren of zelfs dagen langs deze routes te vertoeven.

De dienstverlening langs de routes werd tevens aangepakt: op sommige veerboten, die veel door toeristen worden gebruikt, is nu iemand aanwezig die tips kan geven over overnachtingen, bezienswaardigheden en mogelijke activiteiten.

De bekendste van de vier toeristenroutes is wel de Sognefjellvegen (Rijksweg 55), die als de mooiste bergpas van Noord-Europa wordt beschouwd. Het hoogste punt ligt op 1434 meter en in het voorjaar zijn de sneeuwwallen langs de kant nog meters hoog!

Het Nationaal Park Jotunheimen, met toppen ruim boven de 2000 m, is een van de populairste wandelgebieden van Noorwegen. Onder in het dal ligt de majestueuze Sognefjord, die met zijn 204 km de langste fjord ter wereld is. In dit adembenemende fjordenlandschap zijn de enorme watervallen en kleurrijke gletsjers nog indrukwekkender!

De oude Sognefjellsweg (Gamle Sognefjellsvegen, Rijkweg 258) was honderd jaar geleden de hoofdverkeersader tussen de regio Lillehammer en het noordelijke fjordengebied. De culturele gedenktekens onderweg zijn daar nog steeds stille getuigen van. Wie wil kan 's ochtends bij het meer Heiligstuguvatnet de resten van een nederzetting uit het stenen tijdperk bewonderen en ` s middags de pisten van het zomerskicentrum bij Stryn verkennen.

De Hardangerweg (Rijksweg 7) voert van het Nationaal Park Hardangervidda, rond de Hardangerfjord naar de oude Hanzestad Bergen. Dit gebied vol natuurlijke contrasten verenigt bulderende watervallen met bloeiende fruitgaarden, gletsjers en groene weiden. Het bergplateau Hardangervidda ligt in zijn geheel boven de boomgrens, juist daarom beleeft men de overgang van deze hoogvlakte naar het liefelijke fjordengebied als bijzonder indrukwekkend.

Een stuk noordelijker, bijna bij de Poolcirkel, begint de kustweg (Kystriksvegen Rijkweg 17), die wel een van de mooiste ter wereld wordt genoemd.

Tussen Mo i Rana en Bodø zijn er talrijke redenen aan te geven om wat langer te blijven. Duizenden grotere en kleinere eilandjes, idyllische vissersdorpjes, de grootste kolonie visarenden ter wereld en avontuurlijke bergformaties maken de kust van Helgeland een waar paradijs voor natuurminnende vakantievierders.

Nadere informatie over deze toeristenroutes vindt u in het boek "Adventure Roads in Norway", dat voor f 50,- in het Engels of Duits verkrijgbaar is bij het Noors Verkeersbureau Benelux. Telefoon 0900-8991170 (24 u.p.d./75 c.p.m.).

Internet: www.noorsverkeersbureau.nl of e-mail (holland@ntr.no)

Noot aan de redactie:

Indien u nadere informatie wenst en/of fotomateriaal of deze tekst per e-mail wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met Pascale Melissen, telefoon 020-6712854 of e-mail: (pascale.melissen@ntr.no)

Nieuwe Noorwegen Catalogus verschijnt in december

De "Officiële Noorwegen Catalogus Zomer 2000" zal enkele dagen voor kerst (december 1999) verschijnen. In deze brochure staat een schat aan informatie over de vele vakantiemogelijkheden in Noorwegen in het voorjaar, de zomer en de herfst van 2000. Onder het motto "Noorwegen is veelzijdig, vrij, natuurlijk, verfrissend en altijd weer verrassend" worden de verschillende vakantiemogelijkheden op een rijtje gezet en de diverse Noorse regio's gepresenteerd. Daarnaast de vaste rubrieken "met de auto/motor in Noorwegen", "Noorwegen van A tot Z" en "Actieve Vakanties in Noorwegen", waarin alle mogelijke vragen worden beantwoord. Tenslotte is een overzicht met evenementen voor
2000 en een touroperatorlijst in de kleurrijke brochure opgenomen. De brochure is gratis verkrijgbaar bij het Noors Verkeersbureau Benelux, Postbus 75120, 1070 AC Amsterdam, TEL 0900-899.1170 (24 upd/75 cpm),

via internet: www.noorsverkeersbureau.nl of via email: (holland@ntr.no)

GEBRUIKT U WEL DE JUISTE GEGEVENS?????

Helaas komt het voor dat er bij Noorwegen publicaties verouderde gegevens van het verkeersbureau worden gebruikt.

De juiste gegevens zijn als volgt:

Noors Verkeersbureau Benelux

Postbus 75120, 1070 AC Amsterdam (wij zijn helaas niet geopend voor publiek)
Telefoon (voor consumenten): 0900-8991170 (24 u.p.d./75 c.p.m.) Fax: 020-6798886
E-mail: (holland@ntr.no)
Internet: www.noorsverkeersbureau.nl en www.visitnorway.com

Alle andere telefoonnummers, email etc. zijn niet meer in gebruik!

PERSCONTACTEN:

Contactpersoon: Pascale Melissen, telefoon: 020-6712854 of email: (pascale.melissen@ntr.no)

Bergen Culturele Hoofdstad 2000

Sinds 1985 heeft de Europese Unie ieder jaar een stad voorgedragen als Culturele Hoofdstad van het Jaar. In 2000 zijn er 9 culturele Hoofdsteden (3 uit het Zuiden, 3 uit het Midden en 3 uit het Noorden van Europa) geselecteerd, die het komende jaar op cultureel gebied nauw zullen samenwerken.

Bergen heeft de Stichting Bergen 2000 opgericht, die in samenwerking met omliggende gemeenten in het westelijke fjordengebied en een aantal sponsors voor de samenstelling en uitvoering van het programma zullen zorgdragen. Op 17 februari 2000 zal het culturele jaar worden geopend.

Het Culturele jaar wordt in Bergen in drie seizoenen verdeeld:

De droom van het voorjaar (17 februari-4 juni 2000) De wandeling van de zomer (8 juni-3 september 2000) De ruimten van de herfst (7 september-3 december 2000)

Ieder seizoen zal zowel kleinere kunstprojecten als grote festivals bevatten, waarbij in het voorjaar en de herfst met name op de stad Bergen zal worden geconcentreerd en in de zomer op het westelijke fjordengebied.

Nader informatie (waaronder het programma) is verkrijgbaar bij Bergen
2000 via internet www.bergen2000.no of via TEL: +47 55 552000 FAX +47
55 552001

Oslo viert 1000-jarig jubileum

In 1950 vierde Oslo zijn 900-jarig jubileum. De datum voor dit jubileum was afgeleid van de saga "Heimskringla". Historici hebben door archeologisch onderzoek echter vastgesteld dat er reeds in het jaar 1000 een nederzetting in het oude stadshart van Oslo bestond. Daarom is besloten het duizend jarig bestaan in het jaar 2000 op grootse wijze te vieren. Het hele jaar zullen er evenementen in Oslo plaatsvinden, met als hoogepunten:

Oudejaarsavond "Overture": groots milleniumspektakel op het Rådhusplassen (het grote plein voor het stadhuis) met een show vol verrassingen en natuurlijk een imposant vuurwerk boven de Oslofjord. 4-12 maart "Stad van uitdagingen en records": Het Holmenkollen Ski festival, de Nordmarka (het bosgebied ten noorden van Oslo) en het centrum van de stad vormen de arena voor een sneeuw en ski spektakel in `de hoofdstad van de wintersport `. Iedereen wordt deze week uitgedaagd nieuwe records te vestigen tijdens spelletjes en wedstrijden voor skiërs.
13-17 mei: "Stad van koningen en contrasten": Oslo's duizend jarige geschiedenis is het thema voor dit Middeleeuwse festival, met o.a. Middeleeuwse versnaperingen, een openlucht markt, en een "Sterrenparade" met middeleeuwse kostuums. Op 15 mei wordt Oslo's verjaardag samen met burgemeesters en kinderen uit het hele land gevierd. Op 17 mei tenslotte, de nationale feestdag in Noorwegen, vindt er een groots feest en parade voor kinderen op het Rådhusplassen plaats.
11-13 augustus: "Stad van dromen en nachtelijk avontuur": Winkels, restaurants en cafés zijn 24 uur per dag geopend, bioscopen draaien non-stop films, de binnenstad wordt autovrij gemaakt (op de Karl Johans Gate zullen go-karts rijden), het Akerhus fort kan nachtelijk bewandeld worden en overal speelt live muziek! Herfst 2000: "beïnvloeden en beïnvloed worden": alle openbare instituten zoals parlement, paleis, regeringsgebouwen en gerechtsgebouw worden op een `andere' wijze opengesteld voor het publiek, waarbij het bedrijfsleven, organisaties en de universiteit worden aangespoord hun eigen themaweken te organiseren met activiteiten en programma's. In ieder geval wordt er een groot publieksbal georganiseerd met polonaise over de Karl Johan, de belangrijkste winkelstraat van Oslo.
31 december: Grand Finale!

Nader informatie (waaronder het programma) is verkrijgbaar bij Oslo
1000 år via internet: www.oslo1000.com of via TEL: +47 22 824490 FAX:
+47 22 824491

Actieve vakanties in Noorwegen

Geen enkel ander land in Europa heeft meer natuur per inwoner dan Noorwegen. Bovendien kun je hier bijna overal gaan en staan waar je wilt, want het zogenaamde "allemansrecht" geeft namelijk iedereen toegang tot de bergen, het bos, de stranden en andere gebieden die niet gecultiveerd zijn.

Kilometerslange wandelpaden
leiden u naar de mooiste plekjes en naar de berghutten voor een rustpauze of een maaltijd. En het aantal gemarkeerde wandel- en fietspaden neemt ieder jaar weer toe. Iedereen vindt wel een passende route, van eenvoudige voor het hele gezin tot extreem moeilijke routes voor uitdagende tochten.

De veelzijdigheid van Noorwegen vindt je ook terug in het aanbod activiteiten. Dat varieert van kanoën tot raften, van paardrijden tot dierensafari's, van bergbeklimmen tot canyoning en van goudwassen tot vissen.

Meer informatie in de brochure Actieve Vakanties in Noorwegen, verkrijgbaar bij het Noors Verkeersbureau of op de internet site www.actieve-vakantie.com

INFORMATIE NOORS VERKEERSBUREAU BENELUX

Postbus 75120
NL-1070 AC
Amsterdam

Postbus 519
B-2000
Antwerpen 1

TEL: 0900-8991170 (consumenten)
FAX: 020-6798886

N.B!!! Het telefoonnummer 020-6710061 is niet langer in gebruik.

e-mail: (holland@nortra.no)
internet: www.noorsverkeersbureau.nl

Voor nadere informatie betreffende onderwerpen in bovenstaand persbulletin verwijzen wij naar de genoemde contactpersonen. Eventueel fotomateriaal is verkrijgbaar bij het Noors Verkeersbureau in Amsterdam.

Pascale Melissen, telefoon 020-6712854.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...