Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Persbulletin Noorwegen november 1999

Datum nieuwsfeit: 20-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 22 SEPTEMBER 1999

'Plussen en minnen' vanuit Nederland

Op jaarbasis gaan er ongeveer 120.000 Nederlanders met vakantie naar Noorwegen. Daarvan kiest 80% voor een zomervakantie en 20% voor een winter(sport)vakantie. In de zomer reist 83% met eigen vervoer naar Noorwegen, terwijl in de winter de verhouding precies andersom ligt:
60% kiest voor vervoer met het vliegtuig.

In de periode januari-september 1999 werden 278.783 Nederlandse overnachtingen in hotels/pensions met meer dan 20 kamers geregistreerd, hetgeen een stijging van 14% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal Nederlandse campingovernachtingen bedroeg in dezelfde periode 335.427 hetgeen 7% minder is dan dezelfde periode vorig jaar.
Bron: Statistisk Sentralbyrå Noorwegen

VOLOP TOERISTENROUTES VOOR MOOIE RONDREIZEN:

Noorwegen doet z'n naam eer aan

Noorwegen (`de weg naar het noorden') doet zijn naam beslist eer aan: na iedere bocht en achter iedere boom of berg is er wel wat interessants te zien en beleven. Het is dus helemaal niet zo gek dat de meeste Nederlandse vakantiegangers dit bezienswaardige land het liefst door middel van een rondreis verkennen.

De afgelopen jaren heeft men in Noorwegen flink aan de weg getimmerd. De tunnel naar de Noordkaap is afgelopen zomer opengesteld en vier "nationale toeristenroutes" hebben een grondige opknapbeurt gehad. Voor meer dan 25 miljoen gulden werd er in de routes geïnvesteerd en zijn ze uitgerust met tal van toeristische attracties. Uitdagende wandel- en natuurpaden, nieuwe parkeerplaatsen en uitzichtpunten maken iedere pauze onderweg nu een belevenis!

Diverse informatieborden op parkeerplaatsen vertellen de bezoekers over de geschiedenis en de natuur in de regio. Ook informatie over een uitgebreid activiteitenpakket wordt aangeboden: van fietstochten tot gletsjerwandelingen en ... paddestoelen verzamelen! Redenen te over om uren of zelfs dagen langs deze routes te vertoeven.

De dienstverlening langs de routes werd tevens aangepakt: op sommige veerboten, die veel door toeristen worden gebruikt, is nu iemand aanwezig die tips kan geven over overnachtingen, bezienswaardigheden en mogelijke activiteiten.

De bekendste van de vier toeristenroutes is wel de Sognefjellvegen (Rijksweg 55), die als de mooiste bergpas van Noord-Europa wordt beschouwd. Het hoogste punt ligt op 1434 meter en in het voorjaar zijn de sneeuwwallen langs de kant nog meters hoog!

Het Nationaal Park Jotunheimen, met toppen ruim boven de 2000 m, is een van de populairste wandelgebieden van Noorwegen. Onder in het dal ligt de majestueuze Sognefjord, die met zijn 204 km de langste fjord ter wereld is. In dit adembenemende fjordenlandschap zijn de enorme watervallen en kleurrijke gletsjers nog indrukwekkender!

De oude Sognefjellsweg (Gamle Sognefjellsvegen, Rijkweg 258) was honderd jaar geleden de hoofdverkeersader tussen de regio Lillehammer en het noordelijke fjordengebied. De culturele gedenktekens onderweg zijn daar nog steeds stille getuigen van. Wie wil kan 's ochtends bij het meer Heiligstuguvatnet de resten van een nederzetting uit het stenen tijdperk bewonderen en ` s middags de pisten van het zomerskicentrum bij Stryn verkennen.

De Hardangerweg (Rijksweg 7) voert van het Nationaal Park Hardangervidda, rond de Hardangerfjord naar de oude Hanzestad Bergen. Dit gebied vol natuurlijke contrasten verenigt bulderende watervallen met bloeiende fruitgaarden, gletsjers en groene weiden. Het bergplateau Hardangervidda ligt in zijn geheel boven de boomgrens, juist daarom beleeft men de overgang van deze hoogvlakte naar het liefelijke fjordengebied als bijzonder indrukwekkend.

Een stuk noordelijker, bijna bij de Poolcirkel, begint de kustweg (Kystriksvegen Rijkweg 17), die wel een van de mooiste ter wereld wordt genoemd.

Tussen Mo i Rana en Bodø zijn er talrijke redenen aan te geven om wat langer te blijven. Duizenden grotere en kleinere eilandjes, idyllische vissersdorpjes, de grootste kolonie visarenden ter wereld en avontuurlijke bergformaties maken de kust van Helgeland een waar paradijs voor natuurminnende vakantievierders.

Nadere informatie over deze toeristenroutes vindt u in het boek "Adventure Roads in Norway", dat voor f 50,- in het Engels of Duits verkrijgbaar is bij het Noors Verkeersbureau Benelux. Telefoon 0900-8991170 (24 u.p.d./75 c.p.m.).

Internet: www.noorsverkeersbureau.nl of e-mail (holland@ntr.no)

Noot aan de redactie:

Indien u nadere informatie wenst en/of fotomateriaal of deze tekst per e-mail wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met Pascale Melissen, telefoon 020-6712854 of e-mail: (pascale.melissen@ntr.no)

Nieuwe Noorwegen Catalogus verschijnt in december

De "Officiële Noorwegen Catalogus Zomer 2000" zal enkele dagen voor kerst (december 1999) verschijnen. In deze brochure staat een schat aan informatie over de vele vakantiemogelijkheden in Noorwegen in het voorjaar, de zomer en de herfst van 2000. Onder het motto "Noorwegen is veelzijdig, vrij, natuurlijk, verfrissend en altijd weer verrassend" worden de verschillende vakantiemogelijkheden op een rijtje gezet en de diverse Noorse regio's gepresenteerd. Daarnaast de vaste rubrieken "met de auto/motor in Noorwegen", "Noorwegen van A tot Z" en "Actieve Vakanties in Noorwegen", waarin alle mogelijke vragen worden beantwoord. Tenslotte is een overzicht met evenementen voor
2000 en een touroperatorlijst in de kleurrijke brochure opgenomen. De brochure is gratis verkrijgbaar bij het Noors Verkeersbureau Benelux, Postbus 75120, 1070 AC Amsterdam, TEL 0900-899.1170 (24 upd/75 cpm),

via internet: www.noorsverkeersbureau.nl of via email: (holland@ntr.no)

GEBRUIKT U WEL DE JUISTE GEGEVENS?????

Helaas komt het voor dat er bij Noorwegen publicaties verouderde gegevens van het verkeersbureau worden gebruikt.

De juiste gegevens zijn als volgt:

Noors Verkeersbureau Benelux

Postbus 75120, 1070 AC Amsterdam (wij zijn helaas niet geopend voor publiek)
Telefoon (voor consumenten): 0900-8991170 (24 u.p.d./75 c.p.m.) Fax: 020-6798886
E-mail: (holland@ntr.no)
Internet: www.noorsverkeersbureau.nl en www.visitnorway.com

Alle andere telefoonnummers, email etc. zijn niet meer in gebruik!

PERSCONTACTEN:

Contactpersoon: Pascale Melissen, telefoon: 020-6712854 of email: (pascale.melissen@ntr.no)

Bergen Culturele Hoofdstad 2000

Sinds 1985 heeft de Europese Unie ieder jaar een stad voorgedragen als Culturele Hoofdstad van het Jaar. In 2000 zijn er 9 culturele Hoofdsteden (3 uit het Zuiden, 3 uit het Midden en 3 uit het Noorden van Europa) geselecteerd, die het komende jaar op cultureel gebied nauw zullen samenwerken.

Bergen heeft de Stichting Bergen 2000 opgericht, die in samenwerking met omliggende gemeenten in het westelijke fjordengebied en een aantal sponsors voor de samenstelling en uitvoering van het programma zullen zorgdragen. Op 17 februari 2000 zal het culturele jaar worden geopend.

Het Culturele jaar wordt in Bergen in drie seizoenen verdeeld:

De droom van het voorjaar (17 februari-4 juni 2000) De wandeling van de zomer (8 juni-3 september 2000) De ruimten van de herfst (7 september-3 december 2000)

Ieder seizoen zal zowel kleinere kunstprojecten als grote festivals bevatten, waarbij in het voorjaar en de herfst met name op de stad Bergen zal worden geconcentreerd en in de zomer op het westelijke fjordengebied.

Nader informatie (waaronder het programma) is verkrijgbaar bij Bergen
2000 via internet www.bergen2000.no of via TEL: +47 55 552000 FAX +47
55 552001

Oslo viert 1000-jarig jubileum

In 1950 vierde Oslo zijn 900-jarig jubileum. De datum voor dit jubileum was afgeleid van de saga "Heimskringla". Historici hebben door archeologisch onderzoek echter vastgesteld dat er reeds in het jaar 1000 een nederzetting in het oude stadshart van Oslo bestond. Daarom is besloten het duizend jarig bestaan in het jaar 2000 op grootse wijze te vieren. Het hele jaar zullen er evenementen in Oslo plaatsvinden, met als hoogepunten:

Oudejaarsavond "Overture": groots milleniumspektakel op het Rådhusplassen (het grote plein voor het stadhuis) met een show vol verrassingen en natuurlijk een imposant vuurwerk boven de Oslofjord. 4-12 maart "Stad van uitdagingen en records": Het Holmenkollen Ski festival, de Nordmarka (het bosgebied ten noorden van Oslo) en het centrum van de stad vormen de arena voor een sneeuw en ski spektakel in `de hoofdstad van de wintersport `. Iedereen wordt deze week uitgedaagd nieuwe records te vestigen tijdens spelletjes en wedstrijden voor skiërs.
13-17 mei: "Stad van koningen en contrasten": Oslo's duizend jarige geschiedenis is het thema voor dit Middeleeuwse festival, met o.a. Middeleeuwse versnaperingen, een openlucht markt, en een "Sterrenparade" met middeleeuwse kostuums. Op 15 mei wordt Oslo's verjaardag samen met burgemeesters en kinderen uit het hele land gevierd. Op 17 mei tenslotte, de nationale feestdag in Noorwegen, vindt er een groots feest en parade voor kinderen op het Rådhusplassen plaats.
11-13 augustus: "Stad van dromen en nachtelijk avontuur": Winkels, restaurants en cafés zijn 24 uur per dag geopend, bioscopen draaien non-stop films, de binnenstad wordt autovrij gemaakt (op de Karl Johans Gate zullen go-karts rijden), het Akerhus fort kan nachtelijk bewandeld worden en overal speelt live muziek! Herfst 2000: "beïnvloeden en beïnvloed worden": alle openbare instituten zoals parlement, paleis, regeringsgebouwen en gerechtsgebouw worden op een `andere' wijze opengesteld voor het publiek, waarbij het bedrijfsleven, organisaties en de universiteit worden aangespoord hun eigen themaweken te organiseren met activiteiten en programma's. In ieder geval wordt er een groot publieksbal georganiseerd met polonaise over de Karl Johan, de belangrijkste winkelstraat van Oslo.
31 december: Grand Finale!

Nader informatie (waaronder het programma) is verkrijgbaar bij Oslo
1000 år via internet: www.oslo1000.com of via TEL: +47 22 824490 FAX:
+47 22 824491

Actieve vakanties in Noorwegen

Geen enkel ander land in Europa heeft meer natuur per inwoner dan Noorwegen. Bovendien kun je hier bijna overal gaan en staan waar je wilt, want het zogenaamde "allemansrecht" geeft namelijk iedereen toegang tot de bergen, het bos, de stranden en andere gebieden die niet gecultiveerd zijn.

Kilometerslange wandelpaden
leiden u naar de mooiste plekjes en naar de berghutten voor een rustpauze of een maaltijd. En het aantal gemarkeerde wandel- en fietspaden neemt ieder jaar weer toe. Iedereen vindt wel een passende route, van eenvoudige voor het hele gezin tot extreem moeilijke routes voor uitdagende tochten.

De veelzijdigheid van Noorwegen vindt je ook terug in het aanbod activiteiten. Dat varieert van kanoën tot raften, van paardrijden tot dierensafari's, van bergbeklimmen tot canyoning en van goudwassen tot vissen.

Meer informatie in de brochure Actieve Vakanties in Noorwegen, verkrijgbaar bij het Noors Verkeersbureau of op de internet site www.actieve-vakantie.com

INFORMATIE NOORS VERKEERSBUREAU BENELUX

Postbus 75120
NL-1070 AC
Amsterdam

Postbus 519
B-2000
Antwerpen 1

TEL: 0900-8991170 (consumenten)
FAX: 020-6798886

N.B!!! Het telefoonnummer 020-6710061 is niet langer in gebruik.

e-mail: (holland@nortra.no)
internet: www.noorsverkeersbureau.nl

Voor nadere informatie betreffende onderwerpen in bovenstaand persbulletin verwijzen wij naar de genoemde contactpersonen. Eventueel fotomateriaal is verkrijgbaar bij het Noors Verkeersbureau in Amsterdam.

Pascale Melissen, telefoon 020-6712854.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie