Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Max van der Stoel waarschuwt voor "nieuw Kosovo"

Datum nieuwsfeit: 21-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Max van der Stoel waarschuwt voor "nieuw Kosovo"

HILVERSUM (21.11.99) - Max van der Stoel (75), Hoge Commissaris voor de Nationale Minderheden maakt zich grote zorgen over de situatie in Centraal Azië (Tadzjikistan, Oezbekistan en Kirgizië): "Hier gaat zich iets heel ernstigs voltrekken. Dit kan leiden tot een destabilisatie van heel Centraal Azië," aldus Van der Stoel zondagavond in Netwerk.

Volgens Max van der Stoel is het gevaar groot dat het snel opkomend moslimextremisme de hele regio destabiliseert met burgeroorlogen tot gevolg. Hij waarschuwt de wereldgemeenschap voor een "nieuw Kosovo", als er niet snel een economisch herstelprogramma voor de hele regio komt.

"Europese landen zouden snel met Amerika en de Centraal Aziatische landen bijeen moeten komen om dit oprukkend extremisme een halt toe te roepen. Het moslimfundamentalisme grijpt daar snel om zich heen en de West Europese landen realiseren zich niet de gevolgen. Moskeeën schieten als paddestoel uit de grond," en volgens Max van der Stoel is er een duidelijk verband met de drugshandel. Op de golven van maatschappelijke onrust en werkloosheid proberen extremisten afkomstig uit Afghanistan, de regeringen in Oezbekistan en Tadzjikistan omver te werpen om ook daar Islamitische staten te kunnen stichten.

Netwerk-verslaggever Jan Driessen en cameraman Pieter Groeneveld volgden Max van der Stoel acht dagen lang op zijn rondtocht door Centraal Azië (Oezbekistan, Kirgizië, Tadzjikistan en Kazachstan). Max van der Stoel heeft tot nu toe spotlights gemeden. Nu maakt hij bewust een uitzondering. In de zeven jaar dat hij de functie heeft bekleed, gaf hij één keer eerder een zogenaamde 'Vroege Waarschuwing'. Toen waarschuwde hij de wereld dat het fout zou lopen in Kosovo. Nu concludeert Van der Stoel dat hij wellicht niet hard genoeg heeft gewaarschuwd. Dat doet hij nu wel.

Tijdens de OVSE-vergadering van afgelopen week donderdag en vrijdag in Istanbul is besloten dat Max van der Stoel zijn functie als Hoge Commissaris voor de Nationale Minderheden nog een jaar zal uitoefenen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie